FAQ Levend Cluedo

Heb jij een vraag over het Levend Cluedo spel? Wij hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan vooral contact met ons op via info@didgames.nl!

Wat is Levend Cluedo

Tijdens Levend Cluedo probeer je een moord op te lossen. Het werkt ongeveer net als het bordspel Cluedo, maar dan in het echt! Er zijn meestal vier verdachten aangehouden voor een moord, en één van hen is de schuldige.

Het is nu aan jou om er achter te komen wie de dader is, wat het motief én wat het moordwapen is. De persoon / het team die dit als eerst raadt is de winnaar van het spel.

Hoe werkt Levend Cluedo?

Van te voren bepaal je wie van jullie voor de vier verdachten willen spelen. Zij krijgen een eigen verhaallijn toegestuurd. De rest van de groep deel je op in teams en zij ondervragen de verdachten.

Door informatie te vergaren, tijdstippen en alibi’s met elkaar te vergelijken, wordt het steeds duidelijker wie de moordenaar moet zijn. Het team dat als eerst het juiste antwoord doorgeeft aan de organisatie heeft gewonnen!

Wat krijg je als je een Levend Cluedo spel koopt?

In elk Levend Cluedo draaiboek zit een speluitleg voor de organisatie en de vier verhaallijnen voor de verdachten. De persoon die het spel organiseert leest de uitleg door en stuurt de documenten op naar de verdachten. De verdachten weten na het lezen van hun verhaallijn wat ze moeten doen. Zij mogen van te voren niets met elkaar overleggen. En dat is alles wat je nodig hebt om een Levend Cluedo spel te organiseren.

Hoe lang duurt een Levend Cluedo spel?

Gemiddeld duurt een Levend Cluedo spel zo’n één tot anderhalf uur. Het is natuurlijk ook afhankelijk van het puzzel talent van de teams die mee spelen.

Toch kun je tijdens het spel het één en ander sturen. Door, als verdachte, meer of minder informatie te geven tijdens een ondervraging kun je ervoor zorgen dat een spel langer of minder lang duurt.

Kan ik zelf ook meedoen?

Er is een organisator nodig (soort politie agent), die het spel uitlegt aan de groep en het antwoord weet. De teams geven aan het eind van het spel hun antwoord door aan deze persoon. Ons advies is om daar iemand voor aan te wijzen. Deze persoon doet niet mee met het spel. 

Wil je dat iedereen mee kan spelen? Je kunt één van de verdachten organisator maken zodat iedereen kan mee spelen. Maak dan van te voren een duidelijke afspraak over wie wanneer ‘voorrang’ krijgt.

Een voorbeeld:
Team A staat de verdachte te ondervragen en Team B wil het antwoord doorgeven aan de organisatie. Wie krijgt dan voorrang? Stop je de ondervraging of wacht je even af?

Wij zouden hier bijvoorbeeld afwachten tot de ondervraging voorbij is en Team B daarna het antwoord laten geven. Als Team A na de ondervraging het antwoord weet, moeten ze wachten totdat eerst Team B het antwoord aan de organisator heeft doorgegeven. Als dat goed is wint Team B. Als zij het antwoord fout hebben mag Team A het proberen.

Kun je Levend Cluedo thuis organiseren?

Dat kan zeker! We hebben het Levend Cluedo spel opgedeeld in een versie voor kleine en een versie voor grote groepen. Beide versies kun je thuis organiseren. Met name het Levend Cluedo spel voor kleine groepen is gebouwd om gewoon in je woonkamer te spelen.

Wat als iemand na 30 minuten het antwoord al weet?

In theorie is dat mogelijk, maar dat zou wel ongelooflijk knap zijn! Je moet namelijk alle verdachten hebben gesproken voordat je een idee hebt wie het heeft gedaan. En dan moet je ook nog het moordwapen én het motief raden.

Uit ervaring weten we dat het bij een gewoon Levend Cluedo ongeveer 60 – 75 minuten duurt voordat een team de oplossing heeft en bij een Levend Cluedo voor kleinere groepen het ongeveer 90 minuten duurt voordat een speler de oplossing heeft.

Maar mocht er een echte speurneus tussen zitten die al heel snel het juiste antwoord heeft geraden, dan speel je gewoon door totdat een volgend team / een volgend persoon het antwoord ook heeft. Je hoeft namelijk niet te stoppen wanneer de oplossing is gevonden.

Is de prijs van het Levend Cluedo spel per persoon?

Nee, de genoemde prijzen zijn voor het gehele spel. Wij rekenen nooit een prijs per persoon.

Hoe bepaal je wie de verdachten zijn?

Bij een Levend Cluedo spel spelen vier mensen de rol van een verdachte. Één van hen is de moordenaar. Bedenk van te voren wie het leuk zou vinden om voor verdachte te spelen.

Je kunt lootjes trekken op de dag zelf zodat je de rollen random uit deelt, maar als het kan adviseren we om van te voren de rollen te verdelen. Wanneer je de vier verdachten hun verhaallijn van te voren opstuurt via mail of Whatsapp, kunnen ze deze al eens doorlezen van te voren. Dat zorgt ervoor dat het spel op de dag zelf een stuk soepeler verloopt.

Krijgen we een begeleider bij het Levend Cluedo spel?

Nee, bij het Levend Cluedo zit geen begeleider. Je organiseert alle spellen zelf en hebt geen extra begeleider nodig. Op die manier blijft jouw uitje betaalbaar en houd je geld voor andere dingen over, zoals een toffe locatie, leuke aankleding voor de verdachten of prijsjes voor de winnaars.

Ben je op zoek naar spel met begeleiding? Kijk dan eens bij ons Levend Monopoly of Crazy 88 spellen. Daar kun je namelijk een begeleider van Didgames bij boeken!

Hebben jullie tips voor de aankleding?

Het is natuurlijk hartstikke leuk om je extra in te leven in één van de rollen. Daarom moedigen we de verdachten altijd aan om zich te kleden als hun personage. Dat kan al heel makkelijk door een bepaald kledingstuk aan te trekken, een plaksnor op te plakken of een hoed of een sieraad te dragen. Zeker bij winkels als de Action, Hema of de So Low kun je voor kleine prijsjes al leuke attributen vinden.

Als je een online Levend Cluedo speelt, kun je in Zoom bijvoorbeeld heel leuk je achtergrond aanpassen aan het thema of jouw personage.

Kun je Levend Cluedo in de klas organiseren?

Het is hartstikke leuk om Levend Cluedo in de klas te organiseren! Het cluedo spel Kasteel Muidergracht is een kindvriendelijk cluedo spel. Dat wil zeggen dat er geen scheldwoorden, vervelend taalgebruik en geen ‘affaires’ in genoemd worden. Bovendien komen er binnenkort twee educatieve Levend Cluedo spellen op onze site te staan die perfect zijn om in de klas te organiseren. Dus houd onze website vooral in de gaten!

Hoe snel na aankoop kan ik het Levend Cluedo spel spelen?

Als je een Levend Cluedo spelt koopt, krijg je direct een e-mail met daarin de downloadlink voor het Levend Cluedo draaiboek. Je kunt dus binnen 5 minuten beginnen met het spel!

Top Favorieten

Bekijk hier onze meest verkochte Levend Cluedo spellen