Zelf een pubquiz organiseren: de beste tips!

Pubquiz organiseren

Hoe ga jij een perfecte pubquiz organiseren?

Ga jij binnenkort een weekendje weg, ben jij dit jaar aangewezen om het teamuitje te organiseren of willen jij en je vriendengroep eens iets anders doen op de zaterdagavond? Dan is het organiseren van een pubquiz zeker iets om eens naar te kijken. Lees hieronder onze beste tips voor het organiseren van een geslaagde pubquiz. Ook geven we tips voor het bedenken van leuke quizvragen. Wil je niet zelf een quiz maken, maar een kant-en-klare pubquiz bestellen, dat kan ook! Na betaling heb je de quiz direct in je mailbox zitten, je kunt meteen beginnen met spelen.

In het kort: wat is een pubquiz?

De pubquiz is in de jaren 70 ontstaan, het spel om in teams elkaars kennis te testen bleek toen al enorm succesvol. Tegenwoordig houden allerlei cafés regelmatig een pubquiz, maar een pubquiz kun je ook heel goed zelf organiseren, gewoon thuis, op het werk, of in een zaaltje. Tijdens een pubquiz worden de deelnemers getest op hun kennis over van alles en nog wat: film, sport, politiek, muziek, tv, wetenschap, geschiedenis en ga zo maar door. Ze vragen je het hemd van het lijf! En het leuke is dat echt iedereen kan meedoen aan zo’n pubquiz, want je zult er sowieso achter komen: samen weet je ontzettend veel. Je zult er verbaast van opkijken hoeveel vragen jullie als team weten te beantwoorden. Normaal gesproken bestaat een quiz uit een aantal vragenrondes, een muziekronde en een plaatjesronde. Ieder team verdient punten door de vragen correct te beantwoorden. En het team met de meeste punten mag zich aan het einde van de quiz tot winnaar kronen.

Pubquiz organiseren: Locatie & planning

Bedenk waar en wanneer je de quiz wilt organiseren. De locatie moet groot genoeg zijn zodat een aantal teams apart van elkaar kan zitten. Zorg er voor dat er voor elk team een (sta)tafel aanwezig is, dat is wel zo handig tijdens het schrijven. Ook dient er iets van een muziekinstallatie aanwezig te zijn, dit kan ook een mobiele telefoon zijn die wordt aangesloten op een (draadloze) speaker. Zolang de muziek maar in de hele ruimte goed te horen is. Een pubquiz van 8 rondes duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Houd daar rekening mee in je planning. Je zult zien dat een quiz vaak langer duurt dan je denkt, omdat mensen er langer over na willen denken, bepaalde vragen opnieuw willen horen, etc. Het is verstandig om wat extra tijd in te plannen voor de zekerheid.

Pubquiz organiseren: De quizvragen

Je kunt er voor kiezen om zelf een pubquiz te maken. Zo kun je er helemaal je eigen draai aan geven. Tip één: Wikipedia is je beste vriend. We hebben een volledig blog geschreven over hoe je het beste zelf een pubquiz kunt bedenken, we denken met je mee over het aantal rondes, welke thema’s je kunt gebruiken, hoe je een muziekronde maakt, etc. Hoeveel vragen heb je nou precies nodig? Heb je geen zin of tijd, of vind je het zelf maken van een pubquiz gewoonweg te ingewikkeld? Kijk dan eens bij onze kant- en klare quizzen, of laat ons een gepersonaliseerd pubquiz voor je maken!

Wil je zelf pubquiz organiseren? Houd het nieuws dan in de gaten, vooral de opmerkelijke, gekke dingetjes. Daar kun je de leukste quizvragen uit verzinnen!
– Laurance, oprichter Didgames

Pubquiz organiseren: De voorbereiding

Zorg er voor dat je alles goed voorbereid. Zit er een muziekronde in de quiz? Probeer van te voren uit of de speakers goed werken en of ze hard genoeg kunnen, zodat ook de mensen achterin de zaal de muziek kunnen horen. Print alles van te voren uit en tel het aantal velletjes voor de zekerheid een tweede keer na. En denk aan de pennen!

Entreegeld & Prijsjes

Bedenk van te voren of je entreegeld aan de teams wil vragen. Je kunt bijvoorbeeld per team 5 euro vragen om mee te doen. Als er 10 teams meedoen heb je al 50 euro bij elkaar en daar kun je mooie prijzen van kopen. Bedenk van te voren welke prijzen je weg wilt geven. Je kunt iets voor de winnaars kopen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een geldprijs weggeven. In het voorbeeld van 50 euro wint de tweede plek 10 euro en de eerste plek 40 euro. Zo heb je jouw inleg weer mooi terug verdiend!

De presentatie

Als laatste moet je nadenken over wie de quiz gaat presenteren. De presentator kondigt alle rondes aan, leest de vragen voor, haalt de antwoordformulieren op, kijkt de antwoordformulieren na en zorgt al met al dat de quiz soepel verloopt. Dit kun je in je eentje of met zijn tweeën doen. Met zijn tweeën is aan te raden als je bijvoorbeeld vast zit aan een strakkere planning, omdat je met twee personen de minste kans hebt om uit te lopen. Ook is het samen gewoon een stuk gezelliger om de quiz te presenteren.

Scores bijhouden

Zorg ervoor dat je alle scores goed voor jezelf opschrijft. Bij onze kant- en klare quizzen zit een speciaal scoreformulier waarmee je alles makkelijk kunt bijhouden. Maar ook als je zelf een quiz maakt is het aan te raden om alles uiteindelijk op één vel bij te houden. Mochten er losse antwoordformulieren kwijt raken, dan heb je nog steeds alles in jouw eigen overzicht staan.
Aan het einde van de rondes tel je de scores bij elkaar op en dan weet je welk team heeft gewonnen. Is het gelijkspel? Geen probleem! Bedenk van te voren een schattingsvraag. De teams met dezelfde score zullen een schatting maken van het antwoord, en het team dat het dichts bij zit heeft gewonnen!

Tenslotte: veel plezier!

Dit zijn al onze tips voor het organiseren van een superleuke pubquiz. Wil je het jezelf makkelijk maken? Kijk dan eens bij onze quizzen en bestel een kant-en-klare pubquiz. En mocht je nou als team extra tips willen, lees dan hier hoe je je klaar stoomt voor een pubquiz. Zo ben jij straks ultiem voorbereid, of je de pubquiz nou organiseert of mee speelt.

Heel veel succes met het organiseren van jouw quiz! Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen voor ons hebben, neem dan contact met ons op via het contactformulier. En anders wensen je heel veel plezier!

Muziekbingo-disco-bingo-logo-2

Muziekbingo

Muziekbingo is een gezellig, muzikaal spel en beschikbaar in wel 24 verschillende thema’s!

product-image-Levend cluedo logo

Levend Cluedo

Een moord is gepleegd, en jij bent de aangewezen persoon om als een echte detective het mysterie op te lossen.

Algemene-pubquiz-1-op-televisie

Levend Cluedo

Op zoek naar een leuke pubquiz die je zelf organiseert? Van algemene quiz tot filmquiz, bekijk hier ons aanbod!

Krankzinnige-Crazy-88-logo

Crazy 88

Hebben jullie een beetje lef en is er ook geen gebrek aan creativiteit in jullie groep? Dan is dit hét teamuitje voor jullie!

Geschreven door

Laurance Didden - Didgames

Laurance

Laurance is de oprichtster van Didgames en het creatief brein achter onze spellen. Ze heeft een liefde voor spelletjes, in zowel het spelen als het ontwikkelen ervan. In haar blogs deelt Laurance graag haar uitgebreide kennis met mede spelletjes liefhebbers!

Volg Laurance op social media voor meer inspirerende spelideeën en praktische tips:

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 1. Hoeveel vragen doen jullie meestal per ronde? het moet niet te lang duren namelijk. Maximaal 2 uur.

  Antwoord
  • Hoi Paula,

   Als je zelf een pubquiz maakt mag je helemaal zelf kiezen hoeveel vragen je per ronde gebruikt. In onze kant-en-klare quizzen zitten er 10 vragen in één ronde. Om er zeker van te zijn dat jouw eigen quiz niet te lang duurt kun je misschien wat minder vragen per ronde stellen, 8 bijvoorbeeld. Succes! En mocht je nog meer vragen hebben horen we het graag!

   Groet,
   Didgames

   Antwoord
   • Ok bedankt. Wij gaan voor de 8 vragen

    Antwoord
 2. Hoe lang duurt een pubquiz?

  Antwoord
  • Hallo Gertjan,

   Een pubquiz duurt gemiddeld zo’n 2 a 3 uur. Het hangt ook een beetje af van het aantal teams dat meedoet. Want hoe meer teams, hoe langer de quiz meestal duurt. Gelukkig kun je de lengte van de pubquiz zelf een beetje sturen door bijvoorbeeld minder rondes te spelen, of de pauzes iets in te korten!

   Groet,
   Didgames

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *