YOUR CART

Geen producten in je winkelmand.

Zelf een pubquiz maken

Wil je zelf een pubquiz maken, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Lees dan onderstaande tips & tricks door die we voor je hebben verzameld. Didgames heeft de nodige ervaring opgebouwd in het bedenken van pubquizzen en onze tips willen we graag met jou delen. Zeker nu in tijden van de coronacrisis is het leuk om zelf (online) pubquizjes te maken. Maar hoe bedenk je leuke quizvragen, welk thema geef je aan de quiz, hoeveel pubquiz vragen moet je bedenken waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wij zetten het één en ander voor je op een rijtje zodat jij na het lezen van deze blog als echte quizmaster aan de slag kan.

En geen zin om zelf een pubquiz te bedenken? Bestel dan bijvoorbeeld deze speciale Corona pubquiz, die we speciaal voor deze tijden van quarantaine in elkaar hebben gezet!

Stap 1: Bepaal het aantal rondes

Bedenk van te voren hoe lang je de quiz ongeveer wilt laten duren en hoeveel rondes je wilt spelen. Hoe meer rondes er in jouw quiz zitten, hoe langer het spel zal duren. Normaal gesproken bestaat een pubquiz tussen de 8 tot 10 rondes. Niet alleen het aantal rondes, maar ook het aantal teams is van invloed op de duur van de quiz. Ga je een pubquiz organiseren voor heel veel teams? Dan is het verstandig om voor 8 rondes te kiezen in plaats van 10, omdat het anders te lang kan gaan duren.

Stap 2: Welke thema’s ga je gebruiken?

De rondes in een pubquiz bestaan vaak uit verschillende thema’s zoals: sport, geschiedenis, muziek & film, aardrijkskunde, eten & drinken of gewoon een algemene kennisronde. Je kunt de hele pubquiz een thema geven of elke vragenronde in een ander thema maken. Let wel op: het is moeilijker om een pubquiz volledig in een bepaald thema te maken, je hebt namelijk ontzettend veel vragen nodig over dat thema. Het is zeker niet onmogelijk, maar houdt er rekening mee dat dit meer tijd kost om te bedenken. Als je van te voren voor elke ronde een thema bedenkt, maakt dit de volgende stap een stuk makkelijker: het bedenken van de quizvragen.

Stap 3: Pubquiz vragen maken

De vraag die wij het vaakst gesteld krijgen is: hoe kom ik aan de quizvragen?? Dit is in het begin van je quiz het moeilijkst, maar je zult merken dat dit makkelijker gaat naarmate je quizvragen aan het bedenken bent. Een goed startpunt is om iets uit je omgeving op te zoeken op Wikipedia. Je ziet bijvoorbeeld op het nieuws dat de Oscars er aan komen. Dan kun je je afvragen wie vorig jaar de Oscar voor beste acteur heeft gewonnen. Dat antwoord zoek je op Wikipedia. Dat zou al een goede pubquiz vraag kunnen zijn. Maar je zult zien dat je op die Wikipedia site allerlei interessante informatie tegenkomt. Lijstjes met de meeste Oscar nominaties bijvoorbeeld. Dat geeft je alweer een zetje voor een tweede leuke quizvraag. Een ander voorbeeld: denk eens aan een sport die je vroeger hebt beoefend. Wie is daar 10 jaar geleden kampioen van geweest? Welke sporter heeft het vaakst de eerste plek behaald? Wat was ook alweer de bijnaam van die ene, bekende sporter? Etc. Zoals je ziet ontstaan uit één simpele vraag vanzelf nieuwe vragen. Schrijf alles op in een Excel bestand, zoek de antwoorden erbij, en zet de vragen later onder de bijbehorende thema’s onder elkaar. Verder zijn er ook allerlei handige website waar je inspiratie uit kunt halen zoals op deze of op deze website.

Pubquiz maken Hoe doe je dat

Verwerk verschillende rondes en thema’s in jouw pubquiz

Stap 4: Verschillende type quizvragen en pubquiz rondes

Het is leuk om verschillende type vragen te gebruiken tijdens een pubquiz. Naast de standaard open vragen kun je bijvoorbeeld ook een paar meerkeuze vragen in de quiz stoppen. Ook maak je de quiz afwisselender met een muziekronde en een plaatjesronde. Voor een muziekronde kies je 10 liedjes uit, waarvan de teams de titel en artiest moeten raden. Deze 10 liedjes kun je bijvoorbeeld in een Spotify playlist stoppen. Het is leuk om de 10 liedjes ook weer te koppelen aan een bepaald thema zoals: steden, talen, zangers met één naam, filmmuziek, etc. Je maakt een plaatjesronde door 8 tot 10 plaatjes uit te zoeken die iets met elkaar te maken hebben, zoals: landen, meren, logo’s, voetballers, bekende snorren, muziekinstrumenten, talen, etc. Deze plaatjes zet je naast elkaar op één A4-tje. Houd een beetje ruimte over onder elk plaatje, zodat de teams onder elk plaatje kunnen schrijven wat ze zien.

Stap 5: Antwoordvellen en scoreformulier

Bedenk hoe jij de teams wil laten antwoorden. Deel je lege A4-tjes uit? Of maak je een leuk antwoordvel en print je die per team een aantal keer uit? Alles is mogelijk, maar sta er van te voren even bij stil hoe je dit wil gaan doen. Het zelfde geldt voor een scoreformulier. Je kunt in Word heel makkelijk een tabel invoegen, met daarin het aantal teams en het aantal rondes. Dat Word-document print je van te voren uit en zo hoef je tijdens de quiz alleen maar de scores in de vakjes van de tabel in te vullen. Heb je dit van te voren niet gemaakt? Geen nood. Zo’n tabel teken je ook makkelijk op een leeg A4-tje.

En onze aller- allerlaatste tip: vergeet de teamnamen niet! Maak op elk antwoordvel een apart vakje met ‘Teamnaam:’, of herinner de teams iedere ronde er aan om hun teamnaam op het antwoordvel in te vullen. Zij gaan dit geheid vergeten namelijk.

Corona pubquiz tip

Tijdens de coronacrisis zien we de vraag naar een online pubquiz omhoog schieten. We bieden het tegenwoordig ook aan als één van onze online teamuitjes. Maar er zijn ook online tal van initiatieven waarbij jij als team kan meedoen aan een online pubquiz. Zo speel je onze Corona pubquiz met een aantal vrienden en kan jij zelf ook meedoen met de quiz. Dat kan heel makkelijk via Skype / Zoom / MS Teams bijvoorbeeld. Maar je kunt ook zelf een quiz maken en daarbij gebruik maken van online quiz tooling zoals Kahoot of Myquiz.org. Hierbij kun je de vragen in een online quiz zetten. De spelers loggen in op de online quiz door middel van een pincode en je kunt vervolgens heel makkelijk mee spelen via je mobiel of laptop. Zeker MyQuiz is een aanrader, die heeft onlangs een update gehad waarbij je nu ook open vragen en plaatjes-vragen kunt stellen.

corona-pubquiz

Veel plezier!

Na het lezen van dit stappenplan gaat het jou zeker lukken om een fantastische pubquiz te maken. Nu weet je hoeveel pubquiz vragen je moet maken, hoe je zelf quizvragen bedenkt en welk thema je aan jouw quiz kunt geven. En voor meer inspiratie over de verschillende pubquiz thema’s, kijk eens op onze quiz pagina. Daar vindt je elke pubquiz terug die wij gemaakt tot nu toe hebben gemaakt en zorgt vast voor de nodige inspiratie.

Heel veel succes met het organiseren van jouw pubquiz! Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen voor ons hebben, neem dan vooral contact met ons op via het contactformulier. En anders veel speel plezier!