Zelf een pubquiz maken
Wil je zelf een pubquiz maken, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Lees dan onderstaande tips & tricks door die we voor je hebben verzameld. Didgames heeft de nodige ervaring opgebouwd in het bedenken van pubquizzen en onze tips willen we graag met jou delen. Het is altijd leuk om zelf (online) pubquizjes te maken. Maar hoe bedenk je leuke quizvragen, welk thema geef je aan de quiz, hoeveel pubquiz vragen moet je bedenken waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wij zetten het één en ander voor je op een rijtje zodat jij na het lezen van deze blog als echte quizmaster aan de slag kan.
En geen zin om zelf een pubquiz te bedenken? Bestel dan bijvoorbeeld één van onze kant- en klare quizzen, die wij al voor je in elkaar hebben gezet. Direct na aankoop heb je de quiz in je mailbox zitten!
Stap 1: Bepaal het aantal rondes
Bedenk van te voren hoe lang je de quiz ongeveer wilt laten duren en hoeveel rondes je dus wilt spelen. Hoe meer rondes er in jouw quiz zitten, hoe langer het spel zal duren. Normaal gesproken bestaat een pubquiz tussen de 8 tot 10 rondes. Niet alleen het aantal rondes, maar ook het aantal teams is van invloed op de duur van de quiz. Ga je een pubquiz organiseren voor heel veel teams? Dan is het verstandig om voor 6 tot 8 rondes te kiezen in plaats van 10, omdat het anders te lang kan gaan duren. In onze pubquizzen gebruiken we 6 verschillende rondes, daarmee ben je ongeveer anderhalf uur bezig. Uit ervaring weten we dat dit voor een vrienden of familieweekend lang genoeg is. Organiseer je de pubquiz in een kroeg of café? Dan zouden we eerder voor 8 rondes gaan, meestal vinden mensen het dan niet erg als de quiz minimaal 2 uur duurt.
Stap 2: Welke thema’s ga je gebruiken?
De rondes in een pubquiz bestaan vaak uit verschillende thema’s zoals: sport, geschiedenis, muziek & film, aardrijkskunde, eten & drinken of gewoon een algemene kennisronde. Je kunt de hele pubquiz een thema geven of elke vragenronde in een ander thema maken. Let wel op: het is moeilijker om een pubquiz volledig in een bepaald thema te maken, je hebt namelijk ontzettend veel vragen nodig over dat onderwerp. Het is zeker niet onmogelijk, maar houdt er rekening mee dat dit meer tijd kost om te bedenken. Wanneer je van te voren eerst voor iedere ronde een thema bedenkt, maakt dit de volgende stap een stuk makkelijker: het bedenken van de quizvragen. Op onze quiz pagina vind je dan ook voornamelijk algemene quizzen. Al hebben we rond de feestdagen bijvoorbeeld wel een kerstquiz, een top 2000 quiz of een toffe eindejaarsquiz (oliebollenquiz). Het is dus zeker niet onmogelijk om zelf een pubquiz te maken in één en het zelfde thema.
Stap 3: Pubquiz vragen maken
De vraag die wij het vaakst gesteld krijgen is: hoe kom ik aan de quizvragen?? Dit is in het begin van je quiz het moeilijkst, maar je zult merken dat dit makkelijker gaat naarmate je quizvragen aan het bedenken bent. Een goed startpunt is om iets uit je omgeving op te zoeken op Wikipedia. Je ziet bijvoorbeeld op het nieuws dat de Oscars er aan komen. Dan kun je je afvragen wie vorig jaar de Oscar voor beste acteur heeft gewonnen. Dat antwoord zoek je op Wikipedia. Dat zou al een goede pubquiz vraag kunnen zijn. Maar je zult zien dat je op die Wikipedia site allerlei interessante informatie tegenkomt. Lijstjes met de meeste Oscar nominaties bijvoorbeeld. Dat geeft je alweer een zetje voor een tweede leuke quizvraag. Een ander voorbeeld: denk eens aan een sport die je vroeger hebt beoefend. Wie is daar 10 jaar geleden kampioen van geweest? Welke sporter heeft het vaakst de eerste plek behaald? Wat was ook alweer de bijnaam van die ene, bekende sporter? Etc. Zoals je ziet ontstaan uit één simpele vraag vanzelf nieuwe vragen. Schrijf alles op in een Excel bestand, zoek de antwoorden erbij, en zet de vragen later onder de bijbehorende thema’s onder elkaar. Verder zijn er ook allerlei handige website waar je inspiratie uit kunt halen zoals op deze of op deze website.

Verwerk verschillende rondes en thema’s in jouw pubquiz
Moeilijkheidsgraad van de quiz vragen
Het is ook een behoorlijke opgave om te bepalen hoe moeilijk of makkelijk de vragen mogen zijn. Het is namelijk al snel te moeilijk of juist te makkelijk en te veel aan lastige of juist makkelijke vragen maakt een pubquiz niet veel leuker. Een te moeilijke quiz zorgt ervoor dat de teams het opgeven of denken dat ze niet zoveel weten. En bij een te makkelijke quiz voelt winnen niet meer als een prestatie. Zorg er daarom voor dat je een goede combinatie maakt, een paar makkelijke én moeilijke quizvragen en ongeveer 60% van de quiz vragen zit daar tussenin.
Daarnaast is het goed om genoeg informatie in elke vraag te (ver)stoppen. Een voorbeeld van een quizvraag is bijvoorbeeld: ‘Welke taal zie je hier staan?’. Maar het is tof als de spelers extra informatie uit de vraag kunnen halen. Bouw de quiz vraag in dit geval uit naar: “Welke taal zie je hier staan? Het werd gebruikt door een indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in een gebied in het huidige Peru.”. Als een team het antwoord niet direct weet, kunnen ze gokken door middel van de informatie uit de quizvraag.
Stap 4: Verschillende type quizvragen én verschillende quiz rondes
Het is leuk om verschillende type vragen te gebruiken tijdens een pubquiz. Naast de standaard open vragen kun je bijvoorbeeld een paar meerkeuze-vragen in de quiz stoppen. Ook maak je de quiz afwisselender met een muziekronde of een plaatjesronde. Voor een muziekronde kies je 10 liedjes uit, waarvan de teams de titel en artiest moeten raden. Deze 10 liedjes kun je bijvoorbeeld in een Spotify playlist stoppen. Het is tof om de 10 liedjes te koppelen aan een bepaald thema zoals: steden, talen, zangers met één naam, filmmuziek, etc.
Je maakt een plaatjesronde door 8 tot 10 plaatjes uit te zoeken die iets met elkaar te maken hebben, zoals: landen, meren, logo’s, voetballers, bekende snorren, muziekinstrumenten, talen, etc. Deze plaatjes zet je naast elkaar op één A4-tje. Houd een beetje ruimte over onder elk plaatje, zodat de teams er onder kunnen opschrijven wat ze zien. Door verschillende type rondes te maken houd je de quiz afwisselend en houden de teams hun aandacht er makkelijker bij.
Stap 5: Antwoordvellen en een scoreformulier
Bedenk hoe jij de teams wil laten antwoorden. Deel je lege A4-tjes uit? Of maak je een leuk antwoordvel en print je die per team een aantal keer uit? Alles is mogelijk, maar sta er van te voren even bij stil hoe je dit wil gaan doen. Het zelfde geldt voor een scoreformulier. Je kunt in Word heel makkelijk een tabel invoegen, met daarin het aantal teams en het aantal rondes. Dat Word document print je van te voren uit en zo hoef je tijdens de quiz alleen maar de scores in de vakjes van de tabel in te vullen. Heb je dit van te voren niet gemaakt? Geen nood. Zo’n tabel teken je ook makkelijk op een leeg A4-tje.
En onze aller- allerlaatste tip: vergeet de teamnamen niet! Maak op elk antwoordvel een apart vakje met ‘Teamnaam:’, of herinner de teams iedere ronde er aan om hun teamnaam op het antwoordvel in te vullen. Zij gaan dit geheid vergeten namelijk.
Quiz Tooling
Een pubquiz in een bar of café speel je meestal op geprinte antwoordvellen. Elk team krijgt per ronde een nieuw vel waar ze de antwoorden opschrijven, en na elke ronde komt de organisatie die vellen ophalen. Je kijkt handmatig de antwoordvellen na. Maar je kunt ook zelf een quiz maken en daarbij gebruik maken van online quiz tooling zoals Kahoot of Myquiz.org. Hierbij kun je de vragen in een online quiz zetten. De spelers loggen in op de online quiz door middel van een pincode en je kunt vervolgens heel makkelijk mee spelen via je mobiel of laptop. Zeker MyQuiz is een aanrader, die heeft onlangs een update gehad waarbij je nu ook open vragen en plaatjes-vragen kunt stellen. Op die manier spelen alle mensen in de ruimte mee via hun telefoon, en de online tooling houdt de scores voor je bij. Plus deze online optie is ook erg handig als niet iedereen fysiek aanwezig kan zijn. Mochten er vrienden of collega’s vanuit thuis willen aanhaken, is dit absoluut een aanrader. Wij gebruiken MyQuiz ook voor onze online teamuitjes en we zijn daar erg tevreden over!
Veel plezier!
Na het lezen van dit stappenplan gaat het jou zeker lukken om een fantastische pubquiz te maken. Nu weet je hoeveel pubquiz vragen je moet maken, hoe je zelf quizvragen bedenkt en welk thema je aan jouw quiz kunt geven. En voor meer inspiratie over de verschillende pubquiz thema’s, kijk eens op onze quiz pagina. Daar vindt je elke pubquiz terug die wij gemaakt tot nu toe hebben gemaakt en zorgt vast voor de nodige inspiratie.
Heel veel succes met het organiseren van jouw pubquiz! Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen voor ons hebben, neem dan vooral contact met ons op via het contactformulier. En anders veel speel plezier!
ik ben tess lol