De ultieme gids voor pubquiz vragen 2023: maak je quiz onvergetelijk!

pubquizvragen-2023

Quizvragen 2023, leuke pubquiz vragen over 2023 nodig?

Het einde van het jaar 2023 is alweer in zicht. En 2023 was een turbulent jaar. Dit keer geen corona lockdowns, maar er waren genoeg andere fratsen! En dat levert mooie pubquiz vragen over 2023 op. De val van heb kabinet bijvoorbeeld en daarmee veel partijleiders die op stapten. Het vallen van een aantal grote banken, Spakenburg in de halve finale van de KNVB beker, het Mia en Dion debacle op het Songfestival, Sigrid Kaag in collegetour, VanMooff die zijn klanten hulpeloos achter liet door failliet te gaan, Barbie VS Oppenheimer, de kus van de Spaanse bondsvoorzitter, B&B vol Liefde en ga zo maar door.

Ben jij een quiz over het afgelopen jaar aan het maken? Of ben je op zoek naar pubquiz vragen 2023? We geven tips, tricks en voorbeelden van vragen. Zo kun je jouw eigen kennis over het afgelopen jaar testen, of je kunt de vragen gebruiken voor het maken van jouw eigen 2023 quiz.

De ultieme gids voor pubquiz vragen 2023: test je kennis van het afgelopen jaar

Welkom bij de ultieme gids voor het maken van pubquiz vragen over 2023! Dit jaar was vol onvergetelijke momenten, en wat is een betere manier om ze te herdenken dan met een spannende quiz? Of je nu een doorgewinterde quizmaster bent of voor het eerst een quiz organiseert, deze gids helpt je bij het samenstellen van de meest boeiende en relevante vragen. Van politieke verschuivingen tot popcultuur fenomenen, we nemen je mee door de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Bereid je voor op een reis langs de meest opmerkelijke momenten van 2023, waarbij je leert hoe je deze kunt omzetten in intrigerende quizvragen die zowel informatief als vermakelijk zijn.

pubquiz-vragen-2023-buitenland

Uitgebreide Tips voor het maken van pubquiz vragen over 2023

1. Het vinden van vragen

Het maken van een pubquiz over 2023 begint bij het verzamelen van interessante feiten en gebeurtenissen uit het jaar. Denk aan het doorzoeken van nieuwswebsites, jaaroverzichten, en sociale media om de meest memorabele momenten te vinden. Let op gebeurtenissen die een breed publiek aanspreken, zoals belangrijke politieke gebeurtenissen, culturele mijlpalen, en sportieve hoogtepunten. Een goed startpunt kan ook Wikipedia zijn, die vaak een fijn overzicht geeft van alle gebeurtenissen (tot nu toe) van het afgelopen jaar.

2. Formuleren van de vragen

Bij het formuleren van vragen is het essentieel om duidelijk en beknopt te zijn. Zorg ervoor dat elke vraag slechts één specifiek antwoord heeft. Afwisseling in het type vragen houdt de quiz levendig: combineer feitenvragen met meningsvragen of voorspellingsvragen.

3. Maak verschillende rondes

Een dynamische pubquiz bestaat uit verschillende soorten rondes. Denk aan een ronde met algemene kennis, een muziekronde, een beeldronde, en misschien zelfs een actuele gebeurtenissenronde. Elke ronde moet een uniek thema of format hebben om de quiz boeiend te houden.

4. Hoeveel vragen per ronde? En hoeveel rondes?

Een goede maatstaf is 10 vragen per ronde, met een totaal van ongeveer 5 tot 7 rondes. Dit zorgt voor een speelduur van ongeveer twee uur, wat meestal als aangenaam wordt ervaren.

5. Gebruik van foto’s en video’s in je 2023 pubquiz

Foto’s en video’s kunnen een extra dimensie toevoegen aan je pubquiz. Gebruik foto’s voor een beeldronde, waarbij deelnemers bijvoorbeeld personen, plaatsen of gebeurtenissen van 2023 moeten herkennen. Video’s kunnen worden gebruikt voor het afspelen van muziekfragmenten of het tonen van korte clips van belangrijke momenten. Stel je maakt een quiz via Kahoot, dan kun je daar makkelijk YouTube video’s in verwerken bijvoorbeeld. Super leuk als afwisseling tussen alle andere vragen door.

Kant-en-klare pubquiz vragen over 2023

Ben je op zoek naar kant-en-klare pubquiz vragen over 2023? Bekijk dan eens onze oliebollenquiz! Dat is een quiz die wij ieder jaar maken, met daarin alleen maar vragen over het afgelopen jaar. Een soort eindejaarsquiz die we altijd met veel plezier maken. De quiz bestaat uit zes rondes van 10 vragen. Er zitten verschillende soorten vragen tussen, open en meerkeuze. Maar ook foto rondes en een muziekronde. Wil je graag zelf een pubquiz 2023 maken? No worries! We geven je hier onder tips over hoe je het beste aan de vragen komt.

quizvragen-2023

Tip 1: Van politiek tot popcultuur: diverse pubquiz vragen over 2023

We noemen een aantal van de meest opvallende gebeurtenissen van 2023. Deze gebeurtenissen kun je gebruiken als algemene pubquiz vragen voor 2023. Denk bijvoorbeeld aan politieke gebeurtenissen, algemeen nieuws uit het binnen en het buitenland.

 • De grote winst van BBB tijdens de Provinciale Statenverkiezingen
 • De val van een aantal grote banken
 • Alle perikelen omtrent Joran van der Sloot
 • Kroning van Prins Charles
 • De implosie van de onderzeeër die daarvoor vermist raakte, de wereld was in rep en roer..
 • Richard de Mos en de coalitie in Den Haag
 • De Wagner opstand
 • De val van het kabinet en het vertrek van Rutte
 • De introductie van de Crompouce
 • Ontslag van Sam Altman, de topman van OpenAI

Zoek van te voren een aantal van dit soort gebeurtenissen op. Vervolgens geef je er een eigen draai aan en kun je er een pubquiz vraag van maken. Je kunt de vraag zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Open vragen zijn vaak moeilijker dan meurkeuze-vragen bijvoorbeeld.

Tip 2: Sportieve Hoogtepunten: sport pubquiz vragen 2023

Sportieve prestaties doen het altijd goed in een quiz. Je kunt er voor kiezen om een sport ronde te maken of je verwerkt de vragen door je quiz heen. In onze Oliebollenquiz 2023 hebben we een aantal sport vragen random door de rondes heen verwerkt bijvoorbeeld. Je kunt makkelijk aan dit soort vragen komen door de grote toernooien af te gaan. Zijn er bijzondere dingen gebeurd? Wie hebben er gewonnen?

 • De ritzege van Wout Poels in de Tour de France
 • De val van zowel Femke Bol als Sifan Hassan
 • Femke Bol kroont zich tot wereldkampioene 400 meter horden
 • De successen van Max Verstappen het afgelopen jaar
 • De prestaties van Ajax
 • Mathieu van der Poel wint het WK wielrennen
 • In welk land werd het WK voetbal voor vrouwen gehouden?
 • De winst van Irene Schouten in het marathonschaatsen op kunstijs
 • De kus van de Spaanse bondscoach nadat de vrouwen het WK voetbal hadden gewonnen

pubquiz-vragen-2023-sport

Tip 3: Creatief met pubquiz vragen 2023: Het Mia en Dion debacle en meer

Naast de serieuze vragen over politiek, oorlog en sport, is het altijd leuk om pubquiz vragen te bedenken die gebaseerd zijn op entertainment en muziek, of op de meer verrassende momenten uit 2023. We geven een aantal voorbeelden!

 • Het songfestival doet het altijd goed. Denk aan Mia en Dion die werden uitgeschakeld in de halve finale. Of vraag iets over de winnaar.
 • Sigrid Kaag in collegetour
 • B&B vol Liefde was dit jaar immens populair
 • Staking van Hollywood
 • De paus in zijn pufferjas
 • Bobi de hond verbrak in februari het Guiness World Record voor oudste dier in zijn soort
 • Wie won de Golden Globe voor beste regisseur?
 • Lowlands was in 2023 binnen 14 minuten uitverkocht
 • Kane is weer bij elkaar, heeft een nieuw nummer uitgebracht en gaat weer concerten geven!

pubquiz-vragen-2023-enternainment

Hoe maak je pubquiz vragen over 2023 die iedereen uitdagen?

Het creëren van uitdagende pubquiz vragen over 2023 vereist een mix van creativiteit, actualiteit en variëteit. Begin met het doornemen van de grote nieuwsverhalen en trends van het afgelopen jaar. Denk aan politieke gebeurtenissen, zoals de veranderingen in het kabinet, sportieve successen zoals Spakenburg’s verrassende prestatie in de KNVB beker, en culturele sensaties zoals het Mia en Dion debacle op het Songfestival. De bedoeling is om vragen te stellen die zowel kennis als inzicht vereisen. Varieer in moeilijkheidsgraad en onderwerp om te zorgen dat de quiz leuk en uitdagend is voor iedereen. Gebruik verschillende vraagvormen zoals meerkeuzevragen, waar/niet waar stellingen, of open vragen om de spelers geïnteresseerd te houden.

Jouw 2023 pubquiz afsluiten: Tips en Tricks

Een goede afsluiting van je pubquiz is net zo belangrijk als een sterke start. Zorg voor een laatste ronde die de spanning verhoogt en de competitie aanwakkert. Dit kan een snelle ‘lightning round’ zijn of bijvoorbeeld een serie vragen met een hogere moeilijkheidsgraad. Na de laatste vraag, geef je de deelnemers tijd om over hun antwoorden na te denken en ze te bespreken, voordat je de antwoorden bekend maakt. Zorg voor een duidelijke en feestelijke bekendmaking van de winnaars, en koop van te voren prijsjes in voor de winnaar. Bij een eindejaarsquiz is een fles champagne of een zak oliebollen natuurlijk hartstikke leuk om weg te geven.

pubquiz-vragen-2023

Stappenplan voor het maken van jouw pubquiz over 2023

Ben je door de bomen het bos even kwijt? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Het kan soms overweldigend zijn om een eigen pubquiz te maken. Daarom hebben we alle stappen samengevat in een handig stappenplan. Pak pen en papier erbij en maak jouw pubquiz over 2023 aan de hand van deze handige leidraad.

 1. Verzamel informatie: Begin met het verzamelen van interessante en relevante gebeurtenissen uit 2023. Zoek naar een mix van politiek, sport, cultuur en entertainment.
 2. Kies het format: Beslis over het aantal rondes en het type vragen voor elke ronde. Een combinatie van open vragen, meerkeuzevragen en beeld- of muziekvragen werkt goed.
 3. Ontwerp de vragen: Formuleer duidelijke, beknopte vragen. Zorg voor variatie in moeilijkheidsgraad en onderwerp.
 4. Eventueel: integreer multimedia: Voeg foto’s en video’s toe voor visuele en interactieve rondes.
 5. Eventueel: Proefdraaien!: Test je quiz bij een klein publiek of vrienden om te zorgen voor de juiste moeilijkheidsgraad en tijdsduur. Als je met muziek en/of video werkt is het altijd goed om het geluid van te voren te testen.

Bestel nu de Oliebollenquiz

Heb je na het lezen van deze blog nou helemaal geen zin meer om zelf een pubquiz te maken? Dat kunnen we ons voorstellen, het kan best wel wat werk zijn. Bestel in dat geval onze kant-en-klare Oliebollenquiz! Dat is een eindejaarsquiz die over het jaar 2023 gaat. De quiz is gemaakt in Powerpoint en je hoeft hem alleen maar te openen op een laptop. Je kunt de laptop makkelijk verbinden met een televisie scherm of een beamer door middel van een HDMI kabel. De quiz bestaat uit zes verschillende rondes met 10 vragen. Hij is erg divers, dus iedereen kan zeker weten mee spelen. Heel leuk om te spelen met de feestdagen of tijdens Oud & Nieuw!

Veel quizplezier!

Zo, we hebben alles besproken wat je moeten weten om een boeiende pubquiz met vragen over 2023 te maken. Met deze handige tips en creatieve ideeën ben je volledig uitgerust om een onvergetelijke quizervaring te creëren, vol met allerlei ‘pubquiz vragen 2023’. Of je nu een ervaren quizmaster bent of voor het eerst een pubquiz organiseert, wij hopen dat je inspiratie hebt gevonden in onze gids. En hoe je jouw quiz over 2023 ook maakt. Het draait erom dat jij en de spelers van de quiz een leuke activiteit hebben. Wij wensen je in ieder geval veel plezier!

Kerst moordmysterie

Moordmysterie

Ontgrendel samen de geheimen van Kerstcircus Bloomingdale tijdens dit spannende detective spel!

Top-2000-pubquiz-op-televisie

Top 2000 Quiz

 Tover jezelf om tot de enige echte Leo Blokhuis en laat jouw vrienden of familie zien dat jij de meeste Top 2000 kennis in bezit hebt.

product-image-Oliebollenquiz-pubquiz-eindejaarsquiz

Oliebollenquiz

Sluit 2023 knallend af met deze superleuke oliebollenquiz! Een eindejaarsquiz met lleen maar vragen over hte afgelopen jaar.

New Years Eve Muziekbingo

New Years Eve Muziekbingo

Met deze muziekbingo maak je van jouw oud en nieuw avond een spectaculair feestje. Ook gewoon in je huiskamer!

Muziekbingo Jaaroverzicht 2023 - logo

Muziekbingo Jaaroverzicht 2023

Ben je klaar om muzikaal terug te blikken op het jaar 2023? Wat waren jouw favoriete liedjes, en welke kon je echt niet uitstaan? Met deze muziekbingo herbeleef je samen alle muzikale hoogtepunten.

Geschreven door

Laurance Didden - Didgames

Laurance

Laurance is de oprichtster van Didgames en het creatief brein achter onze spellen. Ze heeft een liefde voor spelletjes, in zowel het spelen als het ontwikkelen ervan. In haar blogs deelt Laurance graag haar uitgebreide kennis met mede spelletjes liefhebbers!

Volg Laurance op social media voor meer inspirerende spelideeën en praktische tips:

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *