Hoe schrijf je zelf een Levend Cluedo verhaal? Onze tips én een stappenplan!

Levend cluedo

Hoe schrijf ik zelf een Levend Cluedo verhaal?

Waarschijnlijk ken je het bordspel Levend Cluedo al. Nu zijn er steeds meer mogelijkheden om dit spel in real life te spelen! Het is één van de leukste spellen om te doen met een groep, collega’s of familie. Het is namelijk gezellig met elkaar en ook hartstikke spannend. Daarnaast kun je je in een Levend Cluedo spel helemaal uitleven met allerlei thema’s en attributen. Wij krijgen vaker de vraag: hoe schrijf je nou zelf een Levend Cluedo verhaal? Geen zorgen! Wij leggen het je uit, zodat jij hierna zelf ook aan de slag kan.

Wat is Levend Cluedo?

Tijdens Levend Cluedo ga je zelf een moordverhaal oplossen, waarbij vier personen een verdachte spelen. Eén van deze verdachten is de moordenaar. Alle verdachten worden door jou, of de groep waarmee je bent, ondervraagt. Door de juiste vragen te stellen kom je er uiteindelijk achter wie van de vier verdachten de moordenaar is, welk moordwapen hij heeft gebruikt en wat het motief is voor de moord. Super leuk om te doen! Op onze website vind je een aantal voorgeschreven Levend Cluedo verhalen, maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om zelf een Levend Cluedo verhaal te schrijven! Alleen hoe doet je dat nou? Lees snel onderstaand stappenplan door en je bent klaar om zelf Levend Cluedo te maken.

Stap 1 – Wie is er vermoord in jouw Levend Cluedo verhaal?

Het eerste wat je voor jezelf duidelijk moet hebben is wie er in jouw Levend Cluedo verhaal is vermoord. Het kan iemand uit jouw omgeving zijn, zo laten teams regelmatig hun manager vermoorden of is tijdens een vrijgezellenfeest de aanstaande de klos. Het hoeft overigens helemaal niet iemand te zijn die jullie persoonlijk kennen, het mag bijvoorbeeld ook een bepaalde zanger, actrice, of zelfs een president zijn. Organiseer je een thema dag of thema feest? Dan is een Levend Cluedo spel in hetzelfde thema ook hartstikke leuk. Denk aan een verhaal met superhelden of personages van een bepaald televisie programma. Zodra je iemand in gedachte hebt schrijf je wat informatie over hem / haar op. Vervolgens denk je na over wie van de vier verdachten het slachtoffer vermoord kan hebben en ga je verder naar stap twee.

Een voorbeeld van een Levend Cluedo verhaal in een bepaald thema is ons kerst cluedo verhaal! Hierbij is de kerstman vermoord en hebben we daar een spannend verhaal omheen geschreven:

Stap 2 – Bedenk de personages en moordwapens

Zodra je weet wie er vermoord is kun je de verschillende verdachten uit jouw Levend Cluedo spel erbij bedenken. Welke vier personen zouden het slachtoffer vermoord kunnen hebben? Je kunt de vier verdachten zichzelf laten spelen, maar je kunt ook vier compleet nieuwe personages bedenken. In onze Maffia cluedo hebben we bijvoorbeeld vier personages in Italiaanse stijl verzonnen. Maar bij een gepersonaliseerd cluedo verhaal spelen de verdachten vaak zichzelf. Schrijf kort op wie de verdachten zijn, hoe ze de vermoorde persoon kennen en wat de connecties onderling zijn. Wanneer je de personages hebt bedacht kun je ook alvast enkele moordwapens bedenken. Het is leuk om een paar verschillende voorwerpen te hebben die je in het verhaal af en toe laat terug komen. Uiteindelijk wordt er met één van deze moordwapens gemoord, en dit moordwapen is een deel van de oplossing.

Zodra je de verdachten hebt opgeschreven verzin je voor elke verdachte een motief. Wat zou voor die persoon een reden zijn om het slachtoffer te vermoorden? Hiervoor kun je jouw fantasie gebruiken, alles is mogelijk! In een Levend Cluedo verhaal komen vaak de volgende redenen naar voren als motief voor de moord: macht, jaloezie, woede, verdriet, wraak, voorkomen dat een geheim uitlekt, etc. Denk maar eens aan een random aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden en je hebt waarschijnlijk al genoeg inspiratie. Schrijf onder elke verdachte een kort verhaaltje van wie ze zijn, wat hun relatie tot het slachtoffer is en welk motief deze verdachte zou kunnen hebben.

Kies daarna uit deze vier verdachten de persoon die uiteindelijk de moordenaar zal zijn. Dit hoef je overigens niet direct te doen! Soms kom je tijdens het schrijven van het verhaal op wie de moordenaar is.

Stap 3 – Maak de tijdlijn van jouw Levend Cluedo verhaal

Zodra je de vier verdachten en hun motieven hebt bedacht maak je een tijdlijn. Wij gebruiken vaak een tijdlijn van één dag, zo houd je het simpel voor de verdachten. De dag begint bijvoorbeeld om 08:30 en daar komen verdachte A en verdachte B elkaar tegen bij de koffie automaat / de supermarkt / de parkeerplaats. Rond 09:00 lopen verdachte C en verdachte D elkaar tegen het lijf op de parkeerplaats, en ga zo maar door. Zorg ervoor dat elke verdachte de andere drie ten minste één keer tegen komt die dag. Denk bijvoorbeeld in scenes, elke ‘meeting’ is een scene in het Levend Cluedo verhaal. Elke scene is op een bepaald tijdstip.

Zorg ervoor dat als er iets significants gebeurd tussen twee verdachten, er een derde verdachte in de buurt is die dit ziet of hoort. Bijvoorbeeld: Verdachte A en verdachte C hebben om 12:00 ruzie. Verdachte B staat om 12:00 om het hoekje en hoort dit. Zo is verdachte B getuige van deze ruzie. Aan het einde van de tijdlijn vindt de moord plaats. Laat elke verdachte tijdens het Levend Cluedo verhaal minimaal één 1-op-1 moment hebben met het slachtoffer.

Controleer de tijdlijn goed voordat je het hele verhaal uitschrijft. Let op dat personages niet twee keer op het zelfde tijdstip op dezelfde plaats zijn bijvoorbeeld.

Geen zin om zélf een Levend Cluedo verhaal te maken? Bestel dan één van onze kant-en-klare Levend Cluedo spellen. Uitgebracht in 8 verschillende thema’s, dus altijd passend bij jouw situatie.

Stap 4 – Schrijf de vier verhaallijnen uit

Zodra je de tijdlijn van het Levend Cluedo spel af hebt kun je beginnen aan het schrijven van de vier verhaallijnen. Elke verhaallijn begint met een kleine introductie van het personage, zodat degene die hem speelt weet wie hij is en wat de omstandigheden zijn. Daarna schrijf je per verdachte een verhaal van wat er zich die dag allemaal heeft afgespeeld. Dit doe je aan de hand van de tijdlijn die je eerder hebt gemaakt. Elke verdachte maakt van alles mee, krijgt wellicht ruzie met het slachtoffer of ziet iets geks gebeuren met een andere verdachte en het slachtoffer. In elke verhaallijn laat je doorschemeren wat het motief zou zijn om het slachtoffer uiteindelijk te vermoorden. Bedenk antwoorden die de verdachten kunnen vertellen, zonder dat ze gelijk het hele plot weggeven. Oftewel, maak het wat mysterieus. Het is leuk wanneer iemand heel verdacht lijkt, maar later toch een goed alibi blijkt te hebben.

De moord

In de laatste alinea beschrijf je de laatste ontmoeting van de verdachte met het slachtoffer. Na het lezen van deze alinea weet de verdachte of hij de moordenaar is of dat hij onschuldig is. Een onschuldig persoon wordt bijvoorbeeld wel boos, maar kiest ervoor om weg te lopen of om het slachtoffer te vergeven. De moordenaar kan zichzelf niet inhouden en vermoord het slachtoffer in deze alinea. Noteer goed op welk tijdstip dit allemaal gebeurt, daar zullen de detectives in het spel namelijk om vragen. Door de tijdstippen in de verhalen van de verdachten met elkaar te vergelijken, komen de detectives er uiteindelijk achter wie de moordenaar is. Elk verhaallijn hoeft niet langer dan één a anderhalf A4tje in Word te zijn. Maak het niet té lang, dan wordt het waarschijnlijk te ingewikkeld.

Wanneer de vier verhaallijnen af zijn, controleer je ze nog één laatste keer om ervoor te zorgen dat alle tijdstippen kloppen en er geen tegenstrijdige dingen in staan. Zorg er ook voor dat elke verdachte elkaar minimaal één keer heeft gezien of gesproken.

Levend-cluedo-dienstmeid levend-cluedo-charleston

Stap 5 – Stuur jouw Levend Cluedo verhaal op naar de verdachten

Wanneer de vier Cluedo verhaallijnen af zijn kun je ze per e-mail of Whatsapp opsturen naar de personen die ze gaan spelen. Mocht je daar geen tijd meer voor hebben, print en deel de verhalen dan uit voordat je aan het spel begint. Let op: stuur ze een aparte mail, de verdachten mogen van te voren niet elkaars verhaallijnen lezen. Op die manier blijft het voor de verdachten die de moord niet hebben gepleegd ook nog een verrassing wat er daadwerkelijk is gebeurd. Leg ook uit hoe je het Levend Cluedo spel wilt spelen, zodat de verdachten weten wat ze te doen staat.

Stap 6 – Organiseren van het Levend Cluedo spel

Bedenk van te voren hoe je het spel wilt gaan spelen. Je kunt de vier verdachten bijvoorbeeld op verschillende plekken neerzetten. De rest van de groep kan in teams opgedeeld worden, of je speelt het individueel. Heb je nou een grote groep mensen? Dan kun je de groep het beste opsplitsen in teams van 3 tot 8 personen. Deze teams gaan de verdachten ondervragen. Geef ze eventueel allemaal een kladblokje mee, zodat ze hun bevindingen kunnen opschrijven. Je kunt de teams een maximum aantal vragen geven, bijvoorbeeld maximaal 5 vragen per ondervraging, of een maximaal aantal minuten per verdachte. Dat is helemaal aan jou.

Het team dat uiteindelijk als eerste de juiste verdachte, het motief en het moordwapen bij jou weet op te noemen heeft gewonnen. Arresteer de verdachte en geef een prijsje aan het winnende team. Tip: vertel de teams dat als ze een foutief antwoord aan jou geven, ze minimaal 3 minuten moeten wachten voordat ze opnieuw een antwoord mogen geven. Zo voorkom je dat er klakkeloos geraden gaat worden (“is het verdachte A? Is het dan verdachte B? etc.”).

levend-cluedo-verhaal

Laat de hersens van jouw detectives kraken met een zelfgemaakt Levend Cluedo verhaal!

Tips om jouw Levend Cluedo spel nog leuker te maken

 • Aankleding! Wanneer de personages een typerend uiterlijk hebben, is het leuk om ze helemaal in stijl aan te kleden. Dit maakt de ervaring compleet en je zult zien dat het plaatje er super leuk uit ziet.
  Daarnaast kun je de verschillende ruimtes mooi aankleden. Denk daarbij aan griezelige decoratie zoals spinnenwebben, afgehakte lichaamsdelen of maak het spannend met echte rook!
 • Moord scene: leg de vermoorde persoon onder een wit laken neer op de moordlocatie. Eventueel met de moordwapens er om heen, of wat ketchup op het voorhoofd. Dit is een hele gave manier om het Levend Cluedo spel te beginnen.
 • Notitieblokjes: de detectives gaan de vier verdachten ondervragen. Het is fijn om iets bij de hand te hebben om alle bevindingen op te kunnen schrijven.
 • Achtergrond muziek: maak een Spotify playlist aan met allerlei mysterieuze liedjes of nummers die iets met het thema te maken hebben voor een perfecte ambiance.
 • Prijsjes. Iedereen vindt het leuk om een prijs te winnen, dus ook bij Levend Cluedo! Regel daarom een prijs voor het winnende team. Dat mag natuurlijk ook iets in de stijl van het spel zijn.

Tot slot

Hopelijk heb je wat aan onze tips voor het schrijven van een eigen Levend Cluedo verhaal! Mocht het je nou duizelen na het lezen van dit stappenplan, kun je ook nog altijd kiezen voor één van onze standaard cluedo verhalen. Heb je vragen of heb je misschien een leuke speeltip voor ons, laat het ons weten. Neem contact met ons op via het contactformulier of de Whatsapp knop rechtsonder in beeld. Veel speelplezier!

Muziekbingo-disco-bingo-logo-2

Muziekbingo

Muziekbingo is een gezellig, muzikaal spel en beschikbaar in wel 24 verschillende thema’s!

product-image-Levend cluedo logo

Levend Cluedo

Een moord is gepleegd, en jij bent de aangewezen persoon om als een echte detective het mysterie op te lossen.

Algemene-pubquiz-1-op-televisie

Levend Cluedo

Op zoek naar een leuke pubquiz die je zelf organiseert? Van algemene quiz tot filmquiz, bekijk hier ons aanbod!

Krankzinnige-Crazy-88-logo

Crazy 88

Hebben jullie een beetje lef en is er ook geen gebrek aan creativiteit in jullie groep? Dan is dit hét teamuitje voor jullie!

Geschreven door

Laurance Didden - Didgames

Laurance

Laurance is de oprichtster van Didgames en het creatief brein achter onze spellen. Ze heeft een liefde voor spelletjes, in zowel het spelen als het ontwikkelen ervan. In haar blogs deelt Laurance graag haar uitgebreide kennis met mede spelletjes liefhebbers!

Volg Laurance op social media voor meer inspirerende spelideeën en praktische tips:

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

11 Reacties

 1. Beste Karen, Ellen en Hanna, leuk dat jullie enthousiast zijn! Waar kan ik het naar toesturen / mailadres?

  Antwoord
  • Ha Kirsten,

   Ook ik ben erg benieuwd én geinteresseerd naar je cluedo-spel. Zou je deze met me willen delen via niekgilsing@gmail.com?

   Antwoord
  • Hoi Kirsten,

   Ik vind het ook leuk om jouw spel te bekijken voor inspiratie! Zou je het willen mailen naar elfie-jong@hotmail.com? Warme groeten, Elfie

   Antwoord
  • Hallo Kirsten,

   Zou u mij het cluedo spel ook willen doorsturen ter inspiratie? 🙂

   zorgassistent@elsocare.be

   Alvast bedankt!

   Groetjes

   Sofie

   Antwoord
 2. Hallo Ellen, wat leuk! Al denk ik wel dat mijn versie wat te uitgebreid is voor in een bibliotheek, maar delen kan natuurlijk altijd. Wat is je mailadres?

  Antwoord
 3. Beste, kan u mij deze ook doorsturen?

  Antwoord
 4. Goedemiddag,

  Ik heb veel gehad aan de uitleg voor het zelf maken van een levend cluedo spel. Wij gaan het spel spelen als een onderdeel van Wie is de mol (ook zelf gemaakt). Vinden jullie het leuk om mijn versie van levend cluedo te ontvangen? Ik ben erg benieuwd naar jullie feedback.

  Met vriendelijke groet,
  Kirsten Schut

  Antwoord
  • Dag Kirsten
   Wij willen graag een zoekspel uitwerken voor onze bibliotheek. Ik ben heel benieuwd naar jouw versie van De Mol en de Cluedo.
   Moest je het willen delen, graag!

   Antwoord
  • Dag Kirsten, ik wil graag je spel ontvangen voor wat inspiratie! Zou je het willen opsturen? Alvast bedankt!
   Hanna

   Antwoord
   • Hoi Kirsten,
    Wat een leuk idee om deze spellen te combineren.
    Zou je het spel naar mij willen mailen, ben erg benieuwd.

    Antwoord
  • hoi,

   zou je het ook naar mij kunnen sturen?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *