Didgames logo

Leuke spellen voor oud en nieuw

Oud en nieuw spellen

Leuke spellen voor oud en nieuw – Onze top 6

Wat doe jij met oud en nieuw? Gezellig oliebollen eten, naar de Top 2000 luisteren en uiteraard: samen spelletjes spelen. Juist, wij dus ook! We krijgen rond deze tijd van het jaar vaak de vraag of wij tips hebben voor een gezellig oud en nieuw spel. Nou, dat hebben we wel. En zeker nu in deze corona tijden, is het fijn om ook wat online vermaak op een rijtje te zetten. En wij zouden natuurlijk geen goede spelletjes-makers zijn, als wij niet zelf ieder jaar een eigen spel voor oud en nieuw bedenken. Vandaag zetten wij de leukste spellen voor volwassen om met Oud en Nieuw te spelen op een rijtje. Ook vind je een aantal oudejaarsavond spellen voor grote groepen, die je coronaproof achter je computer kunt spelen. Zo organiseer je ook online de perfecte oudejaarsavond samen met familie, de buren of je vriendengroep!

Spelletjes oud en nieuw: Locatie

Deze tip ligt waarschijnlijk voor de hand, maar toch willen we hem even benoemen. Als je met een grotere groep mensen spelletjes met oud en nieuw wilt spelen, dan heb je daar wat ruimte voor nodig. Denk aan een woonkamer waar je makkelijk met z’n allen op een grote bank kunt zitten, of waar je om een paar statafels heen kunt staan. Het is erg jammer als niet iedereen zich bij de spelletjes betrokken voelt omdat ze het niet goed kunnen horen of zien. Nu mogen we dit jaar waarschijnlijk niet met heel grote groepen bij elkaar komen. Gelukkig is er online heel veel mogelijk. Zo kun je via Zoom de meeste spellen die we hier onder benoemen ook online spelen.

Tip 1 – Muziekbingo

Muziekbingo is ontzettend tof om te spelen tijdens oudejaarsavond en hoort daarom thuis in dit rijtje van Leuke spellen voor Oud en Nieuw. Je kunt Muziekbingo spelen terwijl je lekker met elkaar kletst en een wijntje (of champagne!) drinkt. Iedereen krijgt een bingo kaart met daarop 16 verschillende liedjes. Je zet een speellijst aan en als je een liedje hoort die op jouw muziekbingo kaart staat mag je hem wegstrepen. Volle kaart? BINGO! En daar hoort dan weer een geinig prijsje bij. Wij hebben een aantal muziekbingo’s die perfect aansluiten op elk oud en nieuw feestje, zoals het 2020 Jaaroverzicht of de Top 2000 muziekbingo. En sinds deze week hebben we ook een New Years Eve Party muziekbingo, waarbij je ook van jouw huiskamer een echt Oud & Nieuw feestje maakt! Neem eens een kijkje, er zit namelijk altijd een muziekbingo voor jou tussen.

Muziekbingo Top 2000

Tip 2 – Who’s the man

Dit is spel is simpel, grappig en je kunt het met een grote groep mensen spelen. Het staat ook wel bekend als het namenspel en hoe meer wijntjes er doorheen gaan, hoe grappiger het spel wordt. Dit is hoe het werkt:

Voorbereiding:
1: Verdeel de groep in een paar teams van 2 tot 4 mensen per team.
2: Pak een grote kom / grote bak
3: Geef iedereen 2 tot 4 stukjes papier, dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Iedereen schrijft op elk papiertje een bekend persoon. De vuistregel is dat iedereen daar aanwezig de persoon moet kennen en de persoon hoeft niet echt te bestaan. (Voorbeelden: Harry Potter, Elvis, Spongebob, Piet Paulusma, Willem van Oranje, etc.) Vouw elk papiertje dubbel en gooi hem in de kom. Andere spelers mogen niet weten wat je opschrijft.
4: Leg een timer klaar, stel bijvoorbeeld een timer in op een telefoon.

Het spel kan nu beginnen. Het uiteindelijke doel is om met je team zoveel mogelijk briefjes te verzamelen.

Ronde 1:
Zet de timer op 30 seconden. Eén persoon uit het eerste team krijgt 30 seconden de tijd om zoveel mogelijk personen van de briefjes te omschrijven. Je pakt een briefje, omschrijft deze persoon, en als het team de persoon raadt pak je een volgend briefje. Dit doe je tot de 30 seconden om zijn. Er wordt heel hard STOP geroepen en de kom gaat naar het volgende team. Zo ga je rond en rond totdat alle briefjes uit de kom op zijn. Tel aan het eind van de ronde het aantal briefjes van ieder team, elk briefje is één punt. Schrijf de punten op, vouw alle briefjes dubbel en gooi ze terug in de kom. Het grappige is dat je dus goed moet onthouden welke namen al voorbij zijn gekomen in deze eerste ronde. Dan ga je door naar ronde 2.
Let op: je mag bij het omschrijven geen woorden met een hoofdletter opnoemen. Dus geen (voor)namen, merken, landen, etc. Ook mag je geen deel van de naam noemen.

Ronde 2:
Zet de timer op 20 seconden. Deze ronde gaat in principe hetzelfde als ronde 1, alleen ga je nu de personen op de briefjes uitbeelden. Verder heeft deze ronde dezelfde constructie als in ronde 1, je maakt een rondje langs alle teams, als de briefjes op zijn, tel je ze en ga je naar ronde 3.
Let op: je mag uitbeelden zoals je wilt, maar je mag absoluut geen geluid maken.

Ronde 3:
Zet de timer op 10 seconden. Deze ronde gaat ook weer hetzelfde als de vorige twee rondes. Alleen ga je de personen op de briefjes nu omschrijven in 1 woord. Niet meer, niet minder. Ga rond en verzamel zoveel mogelijk briefjes. Ook hierbij geldt weer de regel: geen woorden met hoofdletters.
Tel de punten van ronde 3 op bij het eindtotaal, het team met de meeste punten is de winnaar!

Tip 3 – Quiz (2021 oliebollen Quiz of muziekquiz)

Dit is bij uitstek één van de leukste spelletjes voor oud en nieuw. Speel een oudejaarsquiz of maak een muziekquiz over 2019. Een muziekquiz maak je bijvoorbeeld heel gemakkelijk zelf in Spotify. Maak drie of vier muzieklijsten aan, ieder met een eigen thema. “90’s, 00’s en 10’s” zijn voorbeelden van leuke thema’s, waarbij je dus steeds aftelt naar het jaar 2019. Stop in iedere lijst ongeveer 8 tot 10 liedjes die een beetje vrolijk, uptempo of meeslepend zijn. Zo breng je de sfeer er ook al goed in. Op de avond zelf deel je de groep op in drie tot vier teams, geef ieder team een leeg vel papier en een pen. Speel telkens een stukje van een nummer af, de teams schrijven titel en artiest op.

De Oudejaarsquiz kun je helemaal zelf verzinnen. We hebben de tips voor het organiseren van een pubquiz al voor je opgeschreven. Of koop één van onze kant-en-klare pubquizzen, waaronder onze oliebollenquiz. De oliebollenquiz is geheel in oudejaarsstijl, met alleen maar quizvragen over het afgelopen jaar.

4. Oud en nieuw Pictionairy

Iedereen kent het spel Pictionary waarschijnlijk wel. Steek dat spel eens in een feestelijk jasje en je hebt een super leuk spel voor oud en nieuw!
Overigens kun je online ook heel prima Pictionairy spelen, we leggen het je uit in deze blog, waar we je vertellen over de leukste online spelletjes.

We leggen uit hoe je dit spel zelf kunt organiseren:

Regel iets waarop je makkelijk kunt tekenen. Een whiteboard of een krijtboard zijn het handigst, omdat je die makkelijk kunt hergebruiken. Als je daar niet aan kunt komen zijn grote vellen papier ook goed. Zo lang straks maar iedereen goed kan zien wat je aan het tekenen bent.

Maak van te voren kaartjes, knip een A4-tje in stukken en schrijf daar allerlei zaken op die met oud en nieuw, kerst, december of het afgelopen jaar te maken hebben. Laat je creativiteit hierbij vooral op de loop. Maak ten minste 25 kaartjes.

Verdeel alle spelers in twee teams. Als je een groter aantal spelers hebt kun je vier teams vormen, maar het spel is leuker met minder teams en met meer spelers in elk team. Elk team selecteert een persoon die mag beginnen. De spelers trekken samen één kaart van de stapel en daar mogen zijn 5 seconden samen naar kijken. Als die 5 seconden om zijn beginnen beide spelers met tekenen. Zij krijgen nu 1 minuut de tijd om te tekenen wat er op het kaartje staat. In die minuut moeten de teams raden wat hun eigen speler aan het tekenen is. Het team dat dit als eerste lukt krijgt 1 punt.

Zo ga je door totdat alle kaartjes op zijn. Ook zijn er extra moeilijkheidsgraden te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld een dobbelsteen erbij pakken en als er een ‘3’ gegooid wordt moet er met de ‘andere hand’ getekend worden. En als je een ‘6’ gooit moet je tekenen met de ogen dicht. Ook hier geldt weer: gebruik vooral je eigen creativiteit voor leuke regels.

5. Minute to Win it – Speciale kerst editie

Bij Minute to Win it speel je in teams kleine spellen en opdrachten, die je elke keer binnen één minuut probeert te voltooien. Op onze website hebben we voor de feestdagen een speciale kerst versie gemaakt van dit hilarische spel, en dit is dus ook ontzettend leuk om te doen als één van de leuke spellen voor oud en nieuw. Het is leuk voor jong én oud, je speelt het met kleine en met grote groepen en het zorgt voor uiterst grappige foto’s en momenten. Denk aan een kerstkoekje van je voorhoofd eten, kerstkaarten van tafel blazen of kerstballen via je mond aan een touw hangen. En dat alles binnen één minuut! Let wel op, deze versie is niet helemaal coronaproof als je hem speelt met mensen buiten je eigen huishouden. Maar anders onthoud je hem gewoon voor volgend jaar!

Minute to win it - Kerst spelletjes

6. Cadeautje voor jou: de Winter pubquiz

En met onze laatste tip komen we toch weer terug bij een pubquiz. Want het blijft gewoon leuk om in een ongedwongen sfeer allerlei grappige, opmerkelijke en interessante vragen te beantwoorden. En omdat december een tijd van geven is, hebben we als cadeautje onze Winter pubquiz voor jou beschikbaar gesteld, gratis en voor niets! Je kunt hem downloaden en direct spelen. De Winter pubquiz bestaat uit 5 vragenrondes, 2 plaatjesrondes en 1 muziekronde. Van ons, voor jou, geniet ervan!

Dit zijn onze beste tips voor leuke spellen voor oud en nieuw. Wij zijn benieuwd of je één van deze spellen komende december gaat uitproberen en of je zelf nog leuke tips hebt voor ons. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar spelletjes voor oud en nieuw! En mocht je nou op zoek zijn naar nog meer digitaal vermaak, dan hebben wij in deze blog de leukste online spelletjes voor je op een rijtje gezet, die zijn zeker ook de moeite waard om eens naar te kijken.

Veel speel plezier en hele fijne feestdagen gewenst van team Didgames!

Spelletjes oud en nieuw

Anderen bekeken ook

2 Reacties

 1. Tijdens oud en nieuw speel ik ook graag gezelschapsspellen. Een feestelijk spel mist nog in mijn spellenkast en ik zou ook graag voor vakanties wat meer spellen willen kopen. Muziekbingo is overigens een spel dat je bij elke gelegenheid kan spelen.

  Antwoord
  • Hi Maria,

   Ja fijn is dat he, wij houden er ook heel erg van. We zijn zelf nog op zoek naar leuke spellen voor vakanties, zeker voor de komende zomervakantie. Mocht je nog een gezellig spel tegenkomen, laat het ons vooral weten!

   Fijn weekend!

   Groet,
   Laurance van Didgames

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *