Leuke spellen voor oud en nieuw – Bekijk de gezelligste spelletjes voor oudejaarsavond!

Oud en nieuw spellen

Leuke spellen voor oud en nieuw – Onze top 8 gezelligste spelletjes voor oudejaarsavond

Wat doe jij met oud en nieuw? Gezellig oliebollen eten, naar de Top 2000 luisteren en uiteraard: samen spelletjes spelen. Juist, wij dus ook! We krijgen rond deze tijd van het jaar vaak de vraag of wij tips hebben voor een gezellig oud en nieuw spel. Nou, dat hebben we wel. En wij zouden natuurlijk geen goede spelletjes-makers zijn, als wij niet zelf ieder jaar een eigen spel voor oud en nieuw bedenken, zoals we ook voor kerst doen. Vandaag zetten wij de leukste spellen voor volwassen om met Oud en Nieuw te spelen op een rijtje. Deze oud en nieuw spelletjes speel je in grote én in kleine groepen. Zo organiseer je de perfecte oudejaarsavond samen met familie, de buren of je vriendengroep!

Spelletjes oud en nieuw: Locatie

Deze tip ligt waarschijnlijk voor de hand, maar toch willen we hem even benoemen. Als je met een grotere groep mensen spelletjes met oud en nieuw wilt spelen, dan heb je daar wat ruimte voor nodig. Denk aan een woonkamer waar je makkelijk met z’n allen op een grote bank kunt zitten, of waar je om een paar statafels heen kunt staan. Het is erg jammer als niet iedereen zich bij de spelletjes betrokken voelt omdat ze het niet goed kunnen horen of zien. Bedenk daarom van te voren waar jullie oud en nieuw gaan vieren en wat er op die locatie mogelijk is.

Tip 1 – Muziekbingo

Muziekbingo is ontzettend tof om te spelen tijdens oudejaarsavond en hoort daarom thuis in dit rijtje van Leuke spellen voor Oud en Nieuw. Je kunt Muziekbingo spelen terwijl je lekker met elkaar kletst en een wijntje (of champagne!) drinkt. Iedereen krijgt een bingo kaart met daarop 16 verschillende liedjes. Je zet een speellijst aan en als je een liedje hoort die op jouw muziekbingo kaart staat mag je hem wegstrepen. Volle kaart? BINGO! En daar hoort dan weer een geinig prijsje bij. Wij hebben een aantal muziekbingo’s die perfect aansluiten op elk oud en nieuw feestje, zoals het 2023 Jaaroverzicht of de Top 2000 muziekbingo. Het jaaroverzicht is ook leuk voor de jongere spelers, omdat die de liedjes uit de Top 40 van het afgelopen jaar vast en zeker herkennen. En die Top 2000 muziekbingo staat vol met heerlijke klassiekers. Sinds deze week hebben we trouwens ook een New Years Eve Party muziekbingo, waarbij je van jouw huiskamer een echt Oud & Nieuw feestje maakt! Dus neem eens een kijkje, er zit vast en zeker een muziekbingo voor jou tussen!

Leuke-spellen-oud-en-nieuw-muziekbingo

Tip 2 – Who’s the man

Dit is spel is simpel, grappig en je kunt het met een grote groep mensen spelen. Het staat ook wel bekend als het namenspel en hoe meer wijntjes er doorheen gaan, hoe grappiger het spel wordt.

Voorbereiding:
1: Verdeel de groep in een teams van 2 tot 4 personen
2: Pak een grote kom
3: Geef iedereen 2 tot 4 stukjes papier. Iedereen schrijft op elk papiertje een bekend persoon. De vuistregel is dat iedereen daar aanwezig de persoon moet kennen en de persoon hoeft niet echt te bestaan. (Voorbeelden: Harry Potter, Elvis, Spongebob, Piet Paulusma, Willem van Oranje, etc.) Vouw elk papiertje dubbel en gooi hem in de kom. Andere spelers mogen niet weten wat je opschrijft.
4: Leg een timer klaar

Ronde 1:
Zet de timer op 30 seconden. Één persoon uit het eerste team krijgt 30 seconden de tijd om zoveel mogelijk personen op de briefjes te omschrijven. Na 30 seconden schuift de bak door naar het volgende team. Zo ga je rond en rond totdat alle briefjes uit de kom op zijn. Tel aan het eind van de ronde het aantal briefjes van ieder team, elk briefje is één punt. Schrijf de punten op, vouw alle briefjes dubbel en gooi ze terug in de kom. Let op: je mag bij het omschrijven geen woorden met een hoofdletter opnoemen. Dus geen (voor)namen, merken, landen, etc. Ook mag je geen deel van de naam noemen.

Ronde 2:
Zet de timer op 20 seconden. Deze ronde gaat in principe hetzelfde als ronde 1, alleen ga je nu de personen op de briefjes uitbeelden. Verder heeft deze ronde dezelfde constructie als in ronde 1. Let op: je mag uitbeelden zoals je wilt, maar je mag absoluut geen geluid maken.

Ronde 3:
Zet de timer op 10 seconden. Deze ronde gaat ook weer hetzelfde als de vorige twee, alleen ga je de personen op de briefjes nu omschrijven in 1 woord. Niet meer, niet minder. Ga rond en verzamel zoveel mogelijk briefjes. Ook hierbij geldt weer de regel: geen woorden met hoofdletters. Tel de punten van ronde 3 op bij het eindtotaal, het team met de meeste punten is de winnaar!

Tip 3 – Oliebollen Quiz

Dit is bij uitstek één van de leukste spelletjes voor oud en nieuw. Speel een oudejaarsquiz of maak zelf een muziekquiz over 2023. Een muziekquiz maak je bijvoorbeeld heel gemakkelijk zelf in Spotify. Maak drie of vier muzieklijsten aan, ieder met een eigen thema. “90’s, 00’s en 10’s” zijn voorbeelden van leuke thema’s, waarbij je dus steeds aftelt naar het jaar 2023. Stop in iedere lijst ongeveer 8 tot 10 liedjes die een beetje vrolijk, uptempo of meeslepend zijn. Zo breng je de sfeer er namelijk al goed in. Op de avond zelf deel je de groep op in drie tot vier teams. Geef ieder team een leeg vel papier en een pen en speel telkens een stukje van een nummer af. De teams schrijven titel en artiest op en voor elke juist geraden titel en voor elk juist geraden artiest krijg je een punt.

De Oudejaarsquiz kun je helemaal zelf verzinnen. We hebben de tips voor het organiseren van een pubquiz al voor je opgeschreven. Of koop één van onze kant-en-klare pubquizzen, waaronder onze oliebollenquiz. De oliebollenquiz is geheel in oudejaarsstijl, met alleen maar quizvragen over het afgelopen jaar. Hij is gemaakt in een handige Powerpoints presentatie, die je makkelijk kunt laten zien op je laptop, televisie of beamer. En het handige is dat iedereen kan meespelen, dus ook de presentator!

Eindejaarsquiz-2023

Tip 4 – Oud en nieuw Pictionary

Iedereen kent het spel Pictionary waarschijnlijk wel. Steek dat spel eens in een feestelijk jasje en je hebt een super leuk spel voor oud en nieuw! Overigens kun je online ook heel prima Pictionary spelen, we leggen het je uit in deze blog, waar we je vertellen over de leukste online spelletjes.

Hoe organiseer je het:

Regel iets waarop je makkelijk kunt tekenen. Een whiteboard of een krijtboard zijn het handigst, omdat je die makkelijk kunt hergebruiken. Als je daar niet aan kunt komen zijn grote vellen papier ook goed, zo lang iedereen goed kan zien wat je tekent. Maak van te voren kaartjes, schrijf daar allerlei zaken op die met oud en nieuw, kerst, december of het afgelopen jaar te maken hebben. Laat je creativiteit hierbij vooral op de loop en maak ten minste 25 kaartjes.

Verdeel alle spelers in twee teams. Als je een groter aantal spelers hebt kun je vier teams vormen, maar het spel is leuker met minder teams en met meer spelers in elk team. Je speelt het spel steeds met twee teams tegen elkaar. Elk team selecteert een persoon die mag beginnen, deze start spelers trekken samen één kaart van de stapel en daar mogen zij samen 5 seconden naar kijken. Na 5 seconden beginnen beide spelers met tekenen. Zij krijgen nu 1 minuut de tijd om te tekenen wat er op het kaartje staat. In die minuut moeten de teams raden wat hun eigen speler aan het tekenen is. Het team dat dit als eerste lukt krijgt 1 punt.

Zo ga je door totdat alle kaartjes op zijn. Ook zijn er extra moeilijkheidsgraden te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld een dobbelsteen erbij pakken en als er een ‘3’ gegooid wordt moet er met de ‘andere hand’ getekend worden. En als je een ‘6’ gooit moet je tekenen met de ogen dicht!

Tip 5 – Oud en nieuw kaartjes spel

Ieder jaar bedenken wij iets nieuws om met oud en nieuw te spelen, en dit jaar hebben we deze mooie kaartjes gemaakt! Het zijn 40 kaartjes met vragen erop, die je samen met je familie / vrienden of partner kan beantwoorden. Een deel van de kaartjes gaat over het afgelopen jaar (oud) en de rest over het aankomende jaar (en nieuw).

Het werkt als volgt: pak om beurten een kaartje, lees de vraag hardop voor en beantwoord hem. Op de kaartjes staan vragen als ‘wat was jouw favoriete boek het afgelopen jaar?’ ‘Wat deed jij dit jaar voor het eerst?’ of ‘Wie heeft je dit jaar het meest verrast?’. Zo ga je steeds de tafel rond en blik je op een bijzondere manier terug op 2023 én vooruit naar 2024.

Kaartjes-spel-oud-en-nieuw

Super leuk spelletje voor oud en nieuw: Het ‘kaartjes spel’!

Als je wilt kun je de antwoorden van de kaartjes voor het nieuwe jaar op de achterkant schrijven, en alle kaartjes in een mooie pot stoppen. (tip: die kun je ‘s middags met de kinderen versieren) Die pot kun je er volgend jaar opnieuw bij pakken om samen te kijken of alles is uitgekomen! Maar dat hoeft natuurlijk niet, je kunt de kaartjes ook als een soort kletspot gebruiken om het jaar gezellig mee af te sluiten. Klik hier om de kaartjes gratis te downloaden.

Tip 6 – Minute to Win it –  Kerst editie

Bij Minute to Win it speel je in teams kleine spellen en opdrachten, die je elke keer binnen één minuut probeert te voltooien. Op onze website hebben we voor de feestdagen een speciale kerst versie gemaakt van dit hilarische spel, en dit is dus ook ontzettend leuk om te doen als één van de leuke spellen voor oud en nieuw. Het is leuk voor jong én oud, je speelt het met kleine en met grote groepen en het zorgt voor uiterst grappige foto’s en momenten. Denk aan een kerstkoekje van je voorhoofd eten, kerstkaarten van tafel blazen of kerstballen via je mond aan een touw hangen. En dat alles binnen één minuut! Let wel op, deze versie is niet helemaal coronaproof als je hem speelt met mensen buiten je eigen huishouden. Maar anders onthoud je hem gewoon voor volgend jaar!

leuke-spelletjes-oud-en-nieuw

Leuk spel voor oud en nieuw: de Minute to Win it kerst editie!

Tip 7 – Top 2000 Pubquiz

Hoewel we hierboven al de Oliebollenquiz hebben genoemd, kan een Top 2000 pubquiz ook niet uit het assortiment ontbreken. De top 2000 staat bij ons standaard de hele dag aan tussen kerst en oud en nieuw. En dat maakt deze quiz ook één van de leukste spellen voor oud en nieuw. Wie van jullie is de nieuwe Leo Blokhuis? Wat weet jij over de bekendste artiesten uit de lijst der lijsten? En geen zorgen als je toch niet zo’n muziekkenner bent, er staan genoeg vragen in deze quiz die je ook kan beantwoorden als je geen die hard Top 2000 luisteraar bent.

De quiz staat in een mooie Powerpoint presentatie, bestaat uit zes verschillende rondes met lekker veel muziek en hij is heel makkelijk vanaf je laptop naar je televisie te streamen met een HDMI kabel.

Tip 8 – Moordmysterie

Circus Bloomingdale, het wereldberoemde circus met een rijke geschiedenis, opent zijn deuren voor een spectaculaire kerstvoorstelling. Maar onder de oppervlakte broeit er iets. De spanning is tastbaar, en de artiesten voelen de druk om de verwachtingen van het publiek te overtreffen. Het is niet zomaar een voorstelling; het is de show van het jaar.

Terwijl de voorstelling nadert, gebeurt er iets onvoorstelbaars. Er is een moord gepleegd! De vraag rijst: Wie zit er achter deze mysterieuze misdaad? Jij en je medespelers duiken in de rol van amateurdetectives om dit raadsel op te lossen. Ontcijfer aanwijzingen, analyseer de personages en onthul de geheimen van het circus voordat de grote avond begint.

Ben jij op zoek naar een moorddadig leuk spelletje voor oud en nieuw? Met minimale voorbereiding en een garantie voor een avond lachen en speuren, is “Het Verloren Kerstcircus” het ideale spel voor de feestdagen!

Oud en nieuw spelletjes

Tenslotte een cadeautje voor jou: de Winter pubquiz

En met onze laatste tip komen we toch weer terug bij een pubquiz. Want het blijft gewoon leuk om in een ongedwongen sfeer allerlei grappige, opmerkelijke en interessante vragen te beantwoorden. En omdat december een tijd van geven is, hebben we als cadeautje onze Winter pubquiz voor jou beschikbaar gesteld, gratis en voor niets! Je kunt hem downloaden en direct spelen. De Winter pubquiz bestaat uit 5 vragenrondes, 2 plaatjesrondes en 1 muziekronde. Van ons, voor jou, geniet ervan!

Dit zijn onze beste tips voor leuke spellen voor oud en nieuw. Wij zijn benieuwd of je één van deze spellen komende december gaat uitproberen en of je zelf nog leuke tips hebt voor ons. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar spelletjes voor oud en nieuw!

Veel speel plezier en hele fijne feestdagen gewenst van team Didgames!

Spelletjes oud en nieuw

Kerst moordmysterie

Moordmysterie

Ontgrendel samen de geheimen van Kerstcircus Bloomingdale tijdens dit spannende detective spel!

Top-2000-pubquiz-op-televisie

Top 2000 Quiz

 Tover jezelf om tot de enige echte Leo Blokhuis en laat jouw vrienden of familie zien dat jij de meeste Top 2000 kennis in bezit hebt.

product-image-Oliebollenquiz-pubquiz-eindejaarsquiz

Oliebollenquiz

Sluit 2023 knallend af met deze superleuke oliebollenquiz! Een eindejaarsquiz met lleen maar vragen over hte afgelopen jaar.

New Years Eve Muziekbingo

New Years Eve Muziekbingo

Met deze muziekbingo maak je van jouw oud en nieuw avond een spectaculair feestje. Ook gewoon in je huiskamer!

Muziekbingo Jaaroverzicht 2023 - logo

Muziekbingo Jaaroverzicht 2023

Ben je klaar om muzikaal terug te blikken op het jaar 2023? Wat waren jouw favoriete liedjes, en welke kon je echt niet uitstaan? Met deze muziekbingo herbeleef je samen alle muzikale hoogtepunten.

Geschreven door

Laurance Didden - Didgames

Laurance

Laurance is de oprichtster van Didgames en het creatief brein achter onze spellen. Ze heeft een liefde voor spelletjes, in zowel het spelen als het ontwikkelen ervan. In haar blogs deelt Laurance graag haar uitgebreide kennis met mede spelletjes liefhebbers!

Volg Laurance op social media voor meer inspirerende spelideeën en praktische tips:

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 1. Ik zou graag het nieuwe oud en nieuw spel met vragen kaartjes willen hebben maar ik krijg hem niet in mijn mail.
  Zouden jullie hem mij willen mailen?
  Alvast dankjewel

  Antwoord
  • Hoi Suzanne,

   Geen probleem, ik stuur de kaartjes naar je op via de mail.
   Veel plezier met de kaartjes en alvast hele fijne dagen gewenst!

   Antwoord
   • Hey,
    Ik krijgnde kaartjes ook niet gedownload.
    Kan je ze me daarmailen aub.

    Antwoord
    • Hoi Sandra,

     Ik stuur ze meteen naar je op. Heel veel plezier ermee!

     Groetjes,

     Laurance van Didgames

     Antwoord
 2. Tijdens oud en nieuw speel ik ook graag gezelschapsspellen. Een feestelijk spel mist nog in mijn spellenkast en ik zou ook graag voor vakanties wat meer spellen willen kopen. Muziekbingo is overigens een spel dat je bij elke gelegenheid kan spelen.

  Antwoord
  • Hi Maria,

   Ja fijn is dat he, wij houden er ook heel erg van. We zijn zelf nog op zoek naar leuke spellen voor vakanties, zeker voor de komende zomervakantie. Mocht je nog een gezellig spel tegenkomen, laat het ons vooral weten!

   Fijn weekend!

   Groet,
   Laurance van Didgames

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *