Groepsspellen volwassenen: waarom we vaker moeten spelen

Groepsspellen volwassenen

Groepsspellen volwassenen: waarom we vaker moeten spelen

We moedigen kinderen altijd aan om vooral veel en vaak te spelen, het liefst buiten. Want door te spelen leer je om te gaan met complexe situaties en emoties. Maar naarmate we ouder worden lijken wij als volwassenen dat spelen helemaal te zijn vergeten. We hebben een drukke agenda, stress en deadlines. We moeten ons met nuttige zaken bezig houden, en vooral niet te gek doen. En dat is heel erg jammer, want wist je dat spelen voor volwassenen ook ontzettend goed en gezond is? Er zijn allerlei redenen waarom spelen voor volwassenen zo goed voor je is en we zetten de belangrijkste redenen hieronder voor je op een rijtje.

Je wordt er slimmer van

Jazeker! Door spelletjes te spelen onderhoud je eigenlijk je hersenen. Het is een soort fitness, maar dan voor je brein. Tegenwoordig laten we ons de hele dag vermaken door onze mobiele telefoon, Instagram en Netflix. Op die momenten staan onze hersenen eigen ‘uit’. En zodra je een spel speelt, zet je je hersenen eigenlijk weer ‘aan’! Je probeert het spel te begrijpen, een strategie te bepalen, je houdt de concurrentie in de gaten en bedenkt allerlei plannetjes om die overwinning binnen te halen. En dat geldt dus nog steeds als je volwassen bent: spelletjes maken je slimmer.

En wil je nou eens testen wie van jullie écht de allerslimste is? Bekijk deze pubquizzen eens en test elkaars kennis!

Het werkt stress verlagend

Al je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het met hem gaat krijg je bijna altijd als antwoord: “Goed. Druk!”. Het lijkt wel de standaard te zijn geworden van hoe we ons leven zien en beschrijven. Daarom is het goed om die drukte eens te doorbreken door gewoon eens een spel te spelen. Door het spelen van spelletjes kun je als volwassene even heerlijk ontsnappen aan je drukke en serieuze bestaan. Er zijn talloze spellen buiten voor volwassenen, waarbij je kunt rennen, springen, schreeuwen en lachen, zoals bijvoorbeeld Levend Monopoly of Crazy 88. Maar ook de bordspellen voor binnen behalen al hetzelfde resultaat. Je aandacht is zo gericht op de activiteit dat je je even niet meer bewust bent van jezelf of van de tijd. En dat zorgt dus voor ontspanning en minder stress, is dat even mooi meegenomen.

Groepsspellen voor volwassenen: het is goed voor teambuilding

Samen spelen werkt verbroederend. Of je nou mét of tegen elkaar speelt, het is altijd bevorderlijk voor de samenwerking. Daarom zijn spelletjes voor volwassenen ook goed voor jullie als team, groep collega’s, de voetbalclub of tijdens een familiedag. En niet alleen de samenwerking tijdens het spel, ook de herinnering aan de teambuilding zorg voor een betere band. Dus kijk eens bij onze teamuitjes, als je op zoek bent naar spelletjes voor volwassenen, die je met jouw team, vriendengroep of bedrijf kunt doen.

Het houdt je jong

Het is een cliché, maar daardoor niet minder waar. Spelen houdt je jong! Wij organiseren al jaren groepsspellen zoals Levend Monopoly, en het maakt niet uit wie mee doet, zodra het spel start begint iedereen te gillen en te rennen. De beweging is goed voor je en uiteraard weet iedereen dat lachen hartstikke gezond is. Bekijk voor de aardigheid ook eens dit filmpje van een dame die haar echtgenoot voor de gek houdt. Dan weet je meteen wat we bedoelen!

Je wordt er creatiever door

Volgens speeldeskundige Froukje Hajer zijn kinderen en spelen onlosmakelijk met elkaar verbonden, en geldt dat voor volwassenen hetzelfde: „Spelen is cruciaal voor de ontwikkeling, al noemen we het bij volwassenen vaak anders. Het is cruciaal dat kinderen én volwassenen zelf blijven nadenken en creatief bezig zijn.” Als je alleen door apparaten wordt geleefd of je door Netflix laat vermaken, is dat niet het geval. Door als volwassenen spelletjes te spelen blijven je hersenen in ontwikkeling en groeit je creatief vermogen.

Het is een uitlaatklep voor (negatieve) emoties

Spel geeft de mogelijkheid om emoties te uiten, zonder dat er een groot risico aan zit. Spelen is daarnaast een veilige manier om ongestraft te experimenteren met ander gedrag, en andere rollen uit te proberen. Als kind gaan we al eindeloos op in andere rollen: boef of politieagent, vadertje en moedertje, schooltje. Als boef en piraat kunnen we ons heerlijk slecht gedragen zonder dat we zelf slecht zijn. Niet voor niets vinden acteurs de rol van de bad guy het plezierigst om te spelen. Ook wedstrijden en teamspellen zijn een manier om ongestraft verschrikkelijk competitief en agressief te zijn, zonder dat het je kwalijk wordt genomen. Het is een legale uitlaatklep voor sociaal onwenselijke gevoelens. Tip van de redactie: spellen zoals Weerwolven, Saboteur of Secret Hitler zijn perfect om eens lekker ongestraft een bad guy te mogen spelen.

Groepsspellen volwassenen: Gewoon doen!

Dus wees niet bang om als volwassene nog lekker te spelen. Spelletjes zijn er genoeg, en het hoeft niet veel tijd te kosten. Het is goed voor de gezondheid en het aller belangrijkste: het is gewoon leuk! Ben je nou enthousiast geraakt en op zoek naar leuke groepsspelen voor volwassenen? Kijk dan eens bij onze groepsactiviteiten voor bedrijven en groepen. Er zit sowieso iets voor je bij.

Veel speelplezier!

Muziekbingo-disco-bingo-logo-2

Muziekbingo

Muziekbingo is een gezellig, muzikaal spel en beschikbaar in wel 24 verschillende thema’s!

product-image-Levend cluedo logo

Levend Cluedo

Een moord is gepleegd, en jij bent de aangewezen persoon om als een echte detective het mysterie op te lossen.

Algemene-pubquiz-1-op-televisie

Levend Cluedo

Op zoek naar een leuke pubquiz die je zelf organiseert? Van algemene quiz tot filmquiz, bekijk hier ons aanbod!

Krankzinnige-Crazy-88-logo

Crazy 88

Hebben jullie een beetje lef en is er ook geen gebrek aan creativiteit in jullie groep? Dan is dit hét teamuitje voor jullie!

Geschreven door

Laurance Didden - Didgames

Laurance

Laurance is de oprichtster van Didgames en het creatief brein achter onze spellen. Ze heeft een liefde voor spelletjes, in zowel het spelen als het ontwikkelen ervan. In haar blogs deelt Laurance graag haar uitgebreide kennis met mede spelletjes liefhebbers!

Volg Laurance op social media voor meer inspirerende spelideeën en praktische tips:

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *