Een geslaagde familiedag organiseren? Zo zorg je voor de leukste activiteiten én een ontspannen sfeer.

Familiedag-organiseren

Een geslaagde familiedag organiseren? Zo zorg je voor de leukste activiteiten én een ontspannen sfeer.

Een familiedag organiseren is een geweldige manier om samen met je familie quality time door te brengen en herinneringen te maken. Of je nu een grote familie hebt of een kleine, jonge kinderen of volwassenen, er zijn talloze manieren om een onvergetelijke familiedag te organiseren. Je kunt een jaarlijks terugkerend evenement organiseren of gewoon een spontane familiedag plannen. Wat je ook besluit te doen, er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het een succes wordt. Maar waar begin je, waar moet je aan denken en het belangrijkste, welke activiteiten zijn leuk om in te plannen? Wat kun je doen op een familiedag? In deze blog geven we een stap-voor-stap uitleg over hoe je een geslaagde familiedag kunt organiseren, dus lees snel verder!

Stappenplan voor het organiseren van jouw familiedag

Het organiseren van een familiedag begint bij het bepalen van een geschikte datum en het maken van de gastenlijst. Vervolgens kun je aan de slag met het kiezen van een leuke locatie en het bepalen van het budget. Daarna kun je activiteiten en spelletjes uitkiezen die passen bij de interesses en leeftijden van alle familieleden. Tot slot is het belangrijk om voldoende eten en drinken te voorzien en om een back-up plan te hebben voor als het weer tegenzit, mocht je activiteiten hebben gepland die buiten gespeeld worden.

Familiedag-organiseren-mooi-weer

Bedenk een alternatief programma als je voornamelijk buiten activiteiten op de planning hebt staan

Wat voor soort familiedag wil je organiseren?

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het organiseren van een familiedag. Zo is het belangrijk om te bedenken wat voor soort dag je wilt organiseren: wil je een actieve dag met veel sport en spel, of juist een rustige dag met meer tijd om bij te praten? Daarnaast moet je ook denken aan de leeftijden en interesses van de deelnemers, en aan de eventuele beperkingen of wensen die zij hebben. Verder is het goed om op voorhand te bespreken wie er verantwoordelijk is voor welke taken, zodat alles op de dag zelf vlot verloopt.

Tips voor het vinden van een geschikte locatie en het bepalen van het budget

Een geschikte locatie vinden is een belangrijk onderdeel van het organiseren van een familiedag. Denk hierbij aan een park, een speeltuin, een recreatiecentrum, of een vakantiehuisje. Het is verstandig om te kijken naar de grootte van de locatie en de mogelijkheden die deze biedt voor activiteiten. Daarnaast moet je ook het budget in de gaten houden. Bepaal vooraf hoeveel geld je wilt uitgeven, en houd hierbij rekening met de kosten voor eten, drinken, activiteiten en eventuele huur van de locatie.

Activiteiten voor het organiseren van een succesvolle familiedag

Het Opdrachten aangeef spel

Dit is een klein, maar simpel spelletje die je tijdens de hele familiedag kunt spelen. Elke speler krijgt aan het begin van de familiedag een kaartje met een opdracht. Bijvoorbeeld: Zorg dat Jantje jou een wc rol aangeeft. Doet Jantje dit, dan is hij af en krijg jij zijn opdracht. Aan het eind van de dag blijft er één winnaar over, of je kijkt wie er op het einde de meeste kaartjes in zijn bezit heeft. Het wordt nog een hele kunst om je opdracht te volbrengen. Dit brengt de familiedag tot een grappig, achterdochtig en interactief schouwspel. Je houdt elkaar stiekem in de gaten, hoort af en toe iemand juichen en bent ondertussen op je hoede. Wie is de ander te slim af? Let op: het is oorspronkelijk bedacht als een spelletje voor tijdens de kerstdagen, daarom staan op een paar kaartjes dingen als ‘oliebollen’ of een ‘kerstkransje’, maar die haal je er gewoon uit!

Hoe werkt het Opdrachten aangeef spel?

Je speelt dit spelletje met 4 tot 24 personen. Degene die de kaartjes knipt en de namen opschrijft, kan helaas niet mee doen. Of je moet dit even door iemand anders laten doen. Maar geloof ons, ook als je niet zelf mee kunt spelen, is dit spel ontzettend leuk om naar te kijken! Het spel is gratis te downloaden, klik hier om de kaartjes te downloaden. En je kunt meteen aan de slag! Zorg er overigens wel voor dat je genoeg tijd neemt voor dit spel, het mag zeker een dag of een hele avond duren en je kunt het bovendien prima combineren met andere spelletjes voor jouw familiedag op deze pagina.

Kerst Spelletjes Opdrachten Spel

Familiedag organiseren? Speel de Familiequiz

Een pubquiz is een laagdrempelige activiteit die eigenlijk iedereen leuk vindt om te doen. Het voordeel is dat je bij een pubquiz verschillende teams kunt maken, waarbij je diverse leeftijden bij elkaar in één team zet. Daardoor weet je als team vaak veel vragen te beantwoorden, veel meer dan je in je eentje kunt beantwoorden. Tijdens het organiseren van een familiedag, moet je rekening houden met alle verschillende leeftijden. Daarom is deze familiequiz juist zo leuk om te spelen, omdat hij leuk is voor jong én oud en je lekker kunt mixen in de groep.

Hoe werkt de familiequiz?

De familiequiz is een pubquiz die bestaat uit zes verschillende rondes. Elke ronde bestaat uit open- en meerkeuze-vragen en er zit ook een plaatjes en een muziekronde bij. De vragen zijn zo in elkaar gezet zodat iedereen kan meespelen, van jong tot oud. Vanaf ongeveer 10 jaar zullen kinderen mee kunnen spelen. We adviseren wel om altijd minimaal 1 volwassene in het team bij jongere kinderen te zetten. Daarnaast is het sowieso het leukst om qua leeftijden een beetje te mixen, zodat er per team verschillende leeftijden mee spelen.

familiequiz-vragen-plaatje

Minute to win it

Het spel Minute to win it is oorspronkelijk bekend van televisie. Je deelt de groep op in teams en zij krijgen allerlei grappige opdrachten voor hun kiezen. De bedoeling is dat zij een opdracht binnen 1 minuut voltooien, dan winnen ze de punten. De opdrachten zijn niet te moeilijk, maar vaak erg grappig om naar te kijken. En je organiseert ze heel makkelijk met allerlei huis- tuin en keuken spulletjes zoals ping pong ballen, ballonnen en kaarten. Het is een zeer geschikte activiteit voor een familiedag. De opdrachten zijn namelijk leuk voor jong en oud, het is licht actief en zorgt gegarandeerd voor hilarische foto’s.

product-image-minute-to-win-it-1

Hoeveel koekjes kun jij op je hoofd stapelen binnen 1 minuut?

Familiedag organiseren met wat oudere kinderen? Speel een moorddiner!

Zijn de kinderen al wat ouder? (14+ jaar) Dan is het heel leuk om een moorddiner te organiseren tijdens jullie familiedag. Een moorddiner is een spel dat je, je raadt het al, tijdens het eten organiseert. Het is een interactief en spannend moordspel, waarbij iedereen in karakter naar het etentje komt. Dit spel is ontzettend leuk om te doen wanneer je met de familie wat langer weg bent, bijvoorbeeld als je een weekend in een huisje zit. Het spel duurt ongeveer 3 uur en er is wel enige voorbereiding nodig. Houd daar dus rekening mee. Één van jullie zal vermoord worden en daarna is het aan de rest van de groep om de moordenaar te pakken te krijgen, die zit namelijk ook bij jullie aan tafel..!

The Challenge

Wil jij een minder competitieve, maar toch gezellige familiedag organiseren? Speel dan eens het spel The Challenge. Dat is namelijk een coöperatief groepsspel, waarbij je niet tegen maar mét elkaar speelt. Je moedigt elkaar aan om alle opdrachten zo goed mogelijk uit te spelen en aan het einde winnen jullie gezamenlijk een prijs. (Of meerdere prijsjes als jullie het heel goed hebben gedaan). We krijgen vaak zeer positieve reacties terug van dit spel, aangezien het samenwerken en groepsbinding versterkt. Het is dus een perfecte activiteit voor een familiedag!

the-challenge-teamuitje-slider-9

The Challenge: eens wat anders tijdens jullie familiedag!

Een muzikale familiedag organiseren

Houden jullie van muziek? Of van dansen en meezingen? Wellicht vinden jullie het gewoon leuk om bingo te spelen! In dat geval is een muziekbingo een leuke activiteit voor jullie familiedag. Muziekbingo is net een ‘gewone’ bingo, maar nu staan er liedjes op jouw bingo kaart. Je hoort de liedjes voorbij komen en als er één op jouw kaart staat mag je hem weg strepen. Tijdens de familiedag maak je uiteraard een prachtige prijzentafel, waaruit de familieleden prijsjes mogen uitzoeken als zij bingo hebben.

Muziekbingo voor jouw familiedag

Dus, wil jij een muzikale familiedag organiseren? Dan raden wij absoluut aan om een muziekbingo te spelen. Er zijn bingo’s in heel veel verschillende thema’s. Voor een familiedag adviseren we bijvoorbeeld de Hollandse Hits, de Guilty Pleasures of de Muziekbingo Original. Daarnaast kun je ook zelf een muziekbingo laten maken waarbij jullie alle liedjes aanleveren. Vraag aan ieder familielid bijvoorbeeld van te voren een liedje in te sturen, die je vervolgens laat terug komen op de bingo kaarten.

Familiedag-organiseren-muziekbingo

Ik hou van Holland spel

Ook een leuke voor het familiedag organiseren: het Ik hou van Holland spel! Waarschijnlijk kent iedereen uit de familie hem wel van televisie. Je kunt het officiële bordspel kopen (het verjaardagsspel), daar zit een heuse bom in! Maar je kunt het spel ook als groepsactiviteit aanschaffen. Je speelt Ik hou van Holland in twee teams, waarmee je verschillende rondes speelt, zoals het namenspel, liedjes raden, een spellingronde en een finalespel (inclusief online rad draaien). Het is een hele leuke activiteit voor een familiedag aangezien iedereen het spel kent, het geschikt is voor jong en oud én je kunt er een echt feestje van maken. Geef iedereen oranje accessoires, deel tompoezen uit en regel een grappige prijs voor het winnende team.

Familiedag met opa en oma

Wil je opa en oma tijdens de familiedag eens in het zonnetje zetten? Kies dan een activiteit die voor hen herinneringen op roept, of waar zij extra in uitblinken. Zo hebben we bijvoorbeeld een Nostalgiequiz, dat is een pubquiz met als doelgroep. Ga in zes pubquiz rondes eens terug naar die ‘goeie oude tijd’! Ook hebben we een muziekbingo voor ouderen, waarbij allerlei liedjes van vroeger terug komen op alle bingo kaarten. Hartstikke leuk om de jongere generatie eens kennis te laten maken met de liedjes van opa en oma. Wedden dat er door deze activiteiten ook allerlei verhalen over vroeger boven tafel komen?

familiedag-organiseren-activiteiten

Wedden dat de verhalen over vroeger over tafel vliegen tijdens het spelen van de Nostalgiequiz?

Leuke (bord)spelletjes die geschikt zijn voor een familiedag

Een familiedag is niet compleet zonder leuke (bord)spelletjes! Denk bijvoorbeeld aan klassieke spelletjes zoals sjoelen, Twister of jeu de boules. Ook zijn er tal van gezelschapsspellen die je kunt spelen, zoals Jenga, Trivial Pursuit, of 30 seconds. Maar ook een spel als Weerwolven van Wakkerdam of Saboteur doet het bij ons altijd erg goed. Deze laatste twee zijn vooral leuk als de kinderen al iets ouder zijn.

Ook zijn er sportieve activiteiten die je tijdens je familiedag kunt organiseren zoals volleybal, frisbee of een waterballonnengevecht. Een huifkarrentocht is leuk wanneer niet iedereen even goed ter been is en voor wat meer spanning zou je een Solex tour kunnen boeken. En voor de kleintjes kun je een speurtocht of een knutselactiviteit organiseren. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende afwisseling en om spelletjes te kiezen die passen bij de leeftijden en interesses van de deelnemers.

Familiedag-voor-alle-leeftijden

Familiedag organiseren: voor de kinderen kun je nog een aparte touwtrek race organiseren!

Betrek alle deelnemers bij de familiedag activiteiten

Om ervoor te zorgen dat alle familieleden zich betrokken voelen, is het slim om activiteiten te bedenken waar iedereen aan mee kan doen. Misschien is de één wat meer fan van spelletjes dan een ander, houd daar ook rekening mee. Wanneer je een familiedag organiseert, zul je zien dat het onmogelijk is om iedereen 100% tevreden te stellen. Maar wanneer je alle familieleden op voorhand informeert over het programma (en wat er van hen wordt verwacht), zul je zien dat dit al veel gedoe weg haalt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende vrijwilligers zijn om de activiteiten te begeleiden, zodat alles soepel verloopt en iedereen een leuke tijd heeft.

familiedag-organiseren-tips

Betrek tijdens een familiedag alle familieleden bij de activiteiten, zo blijft het leuk voor iedereen

Hoe voorkom je stress tijdens het organiseren van jouw familiedag? Zorg voor een ontspannen sfeer

Een ontspannen sfeer is cruciaal voor een geslaagde familiedag. Om stress te voorkomen, is het verstandig om een strakke planning te maken. Hierbij is het belangrijk om realistisch te zijn en genoeg tijd te nemen voor de verschillende activiteiten. Zorg er ook voor dat er voldoende ontspanningsmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld door een gezellig hoekje in te richten waar mensen even kunnen rusten of spelletjes kunnen spelen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende interesses en leeftijden van de familieleden. Zorg voor een gevarieerd aanbod van activiteiten zodat iedereen iets kan vinden wat bij hem of haar past.

Ideeën voor lekkere hapjes en drankjes die geschikt zijn voor een familiedag

Als je een familiedag organiseert, is het belangrijk om te zorgen voor lekker eten en drinken. Het is aan te raden om te kiezen voor hapjes en drankjes die gemakkelijk te bereiden zijn. Denk bijvoorbeeld aan smoothies, fruitsalades, broodjes, toastjes of dips met groenten / chips. Het is heel leuk om een aantal zelfgemaakte hapjes te serveren, zoals een lekkere quiche, (hartige) taart of gevulde wraps. Je kunt ook aan iedereen vragen om iets mee te nemen wat ze zelf hebben gemaakt. Tip: maak van te voren wel een lijst van wie wat maakt, zodat je niet drie keer hetzelfde gerecht op tafel hebt staan. Zorg er tenslotte voor dat je voldoende rekening houdt met dieetwensen en allergieën.

Tips voor het organiseren van jouw familiedag

Dus, wil je een familiedag organiseren? Hieronder onze tips nogmaals kort voor je op een rij:

  1. Stel een budget vast: Bepaal vooraf het budget voor de dag, zodat je weet hoeveel je kunt uitgeven aan eten, activiteiten en eventuele andere kosten.
  2. Kies een datum en locatie: Kies een datum waarop de meeste familieleden beschikbaar zijn en kies een locatie die voor iedereen bereikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld een park, een recreatiecentrum of een andere openbare ruimte zijn.
  3. Plan activiteiten: Bedenk activiteiten die geschikt zijn voor verschillende leeftijden en interesses. Dit kan variëren van spelletjes tot sportactiviteiten, wandelingen of workshops. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden.
  4. Regel eten en drinken: Overweeg om een ​​‘potluck’ te organiseren, waarbij elk gezin een gerecht meeneemt. Als je ervoor kiest om het eten en drinken zelf te regelen, zorg dan dat er genoeg is voor iedereen en dat er rekening wordt gehouden met verschillende dieetwensen.
  5. Maak een planning: Maak een schema voor de dag, inclusief de activiteiten, maaltijden en eventuele toespraken. Houd hierbij rekening met de leeftijd van de familieleden en zorg voor voldoende rustmomenten.
  6. Promoot de dag: Stuur uitnodigingen naar alle familieleden, zodat iedereen op de hoogte is van de datum, locatie en activiteiten. Maak gebruik van social media of een familie whatsapp groep om informatie te delen en eventuele wijzigingen of updates door te geven.
  7. Wees flexibel: Houd er rekening mee dat tijdens het organiseren van een familiedag niet alles altijd volgens plan verloopt en wees bereid om op het laatste moment wijzigingen aan te brengen als dat nodig is. Het belangrijkste is dat iedereen een leuke dag heeft en geniet van elkaars gezelschap.

 

Conclusie: wat te doen met een familieweekend?

Een geslaagde familiedag organiseren vereist de nodige planning en voorbereiding. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om alles goed te regelen en rekening te houden met de wensen en interesses van de familieleden. Door een gevarieerd aanbod van activiteiten te bieden en te zorgen voor lekker eten en drinken, creëer je een gezellige en ontspannen sfeer waarin iedereen zich op zijn gemak voelt. Met deze tips en ideeën heb je alles in huis om een fantastische familiedag te organiseren waar iedereen nog lang met plezier aan zal terugdenken. Ik hoop dat deze tips je helpen bij het organiseren van een succesvolle familiedag, en natuurlijk heel veel plezier gewenst!

Muziekbingo-disco-bingo-logo-2

Muziekbingo

Muziekbingo is een gezellig, muzikaal spel en beschikbaar in wel 24 verschillende thema’s!

product-image-Levend cluedo logo

Levend Cluedo

Een moord is gepleegd, en jij bent de aangewezen persoon om als een echte detective het mysterie op te lossen.

Algemene-pubquiz-1-op-televisie

Levend Cluedo

Op zoek naar een leuke pubquiz die je zelf organiseert? Van algemene quiz tot filmquiz, bekijk hier ons aanbod!

Krankzinnige-Crazy-88-logo

Crazy 88

Hebben jullie een beetje lef en is er ook geen gebrek aan creativiteit in jullie groep? Dan is dit hét teamuitje voor jullie!

Geschreven door

Laurance Didden - Didgames

Laurance

Laurance is de oprichtster van Didgames en het creatief brein achter onze spellen. Ze heeft een liefde voor spelletjes, in zowel het spelen als het ontwikkelen ervan. In haar blogs deelt Laurance graag haar uitgebreide kennis met mede spelletjes liefhebbers!

Volg Laurance op social media voor meer inspirerende spelideeën en praktische tips:

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *