Didgames Logo - heel klein

Onze favoriete kerst spelletjes – Top 10 leukste spelletjes voor de feestdagen!

leuke-kerst-spelletjes

Op zoek naar leuke kerst spelletjes? Onze top 10!

Kerst is natuurlijk de perfecte gelegenheid om gezellig met vrienden en familie lekker spelletjes te spelen. Gezellig binnen, waar de kerstboom in de woonkamer staat, met een lekker warme kop chocolademelk er naast of een winter biertje erbij. Wij houden ervan! Als spelletjes makers, is dit onze favoriete tijd van het jaar. Een tijd waar we zelf spellen bedenken, maar ook allerlei nieuwe kerst spelletjes mogen uit proberen. Ben jij op zoek naar tips voor spellen deze feestdagen? Lees hier onder onze top 10 van favoriete kerst spelletjes en wie weet geven wij je weer extra inspiratie!

Kerst Escapespel

Na het succes van ons eerste escapespel De Virusuitbraak (hoe toepasselijk..), hebben we een Kerst Escapespel gemaakt. De Kerstman zit opgesloten in de Speelgoedfabriek en dat is natuurlijk slecht nieuws! Want zonder de Kerstman kunnen er geen cadeautjes worden rond gebracht. Je hoeft dit escapespel alleen maar te printen en je kunt meteen aan de slag.

Hoe werkt het escapespel?

Door middel van allerlei puzzels probeer je achter de oplossing van dit kerst spelletje te komen. Dat vindt de één wat makkelijker dan de ander, daarom zitten er ook extra hints bij het spel, zodat je nooit vast komt te zitten. Het escapespel is ook heel leuk om met kinderen te spelen (voor alle ouders: hij is ‘kidsproof’) en er zit geen tijdslimiet aan vast. Ben je het puzzelen even beu? Dan leg je hem gewoon weer weg, om op een later moment weer verder te gaan.

kerst-escapespel-red-de-kerstman

Kerst spelletje: Red de Kerstman! Weet jij de puzzel op te lossen?

Kerst Muziekbingo

Één van onze meest verkochte én meest gezellige kerst spelletjes: de kerst muziekbingo! Hoe leuk is het om lekker mee te zingen met allerlei kerstliedjes? Elke speler krijgt een bingo kaart met daarop 16 verschillende kerst liedjes. Je speelt de muziek af en als je een liedje hoort die op jouw bingo kaart staat mag je die wegstrepen. Haal van te voren wat extra cadeautjes in huis, die je kunt weggeven als iemand een volle rij of een volle kaart heeft. Dit kerst spelletje is leuk voor het gele gezin, of tijdens een etentje met de muziek op de achtergrond bijvoorbeeld. Zo creëer je bovendien weer wat extra’s om over te praten dan alleen maar familie, school en werk.

In verschillende thema’s beschikbaar

Overigens hebben we verschillende thema’s die goed aansluiten bij onze kerst spelletjes, zoals deze Top 2000 muziekbingo. Tenslotte hebben we een nieuwe muziekbingo aan ons assortiment toegevoegd, speciaal voor de wat oudere generatie. Zij vinden al die Engelse liedjes soms wat lastig, daarom bestaat de Klassieke Kerst muziekbingo uit voornamelijk Nederlandse liedjes. Oja.. en bij een valse bingo wordt er natuurlijk gezongen!

Kerst muziekbingo spel

Een favoriet onder de kerst spelletjes: De AIVD kerst puzzel

De AIVD kerstpuzzel is een begrip, ook bij ons. De puzzel is een jaarlijkse kersttraditie van de AIVD. Oorspronkelijk vooral bedoeld om logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren, maar de puzzel wordt sinds 2011 ook op de website geplaatst. Wij printen de puzzel ieder jaar uit en die ligt hier vervolgens de hele kerst vakantie op tafel. Maar we moeten eerlijk bekennen, het is ons nog nooit gelukt om hem helemaal op te lossen. Je hoeft gelukkig geen doorgewinterde wiskundige te zijn om onze puzzel goed te kunnen maken. Hij is niets voor niets ook populair onder basisschoolleerlingen. Competenties die wél van belang zijn: creativiteit, affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

De club van 100

En mocht het je nou lukken om meer dan 100 punten te scoren, dan mag je officieel toetreden tot de Club van 100. Wie weet lukt het ons nog een keer om toe te treden tot deze club, we gaan het dit jaar in ieder geval weer proberen. Ga jij met ons de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen?

Pubquiz: Oliebollenquiz

Wanneer het eind van december in zicht komt vinden we het hartstikke leuk om terug te blikken op het afgelopen jaar. Dat doen wij bijvoorbeeld in de muziekbingo Jaaroverzicht 2022, maar dat doen we ook ieder jaar in onze eindejaarsquiz. Dat is een pubquiz met alleen maar vragen over het afgelopen jaar. Leuk met collega’s, vrienden of familie om het jaar gezellig mee af te sluiten. De Oliebollenquiz is bestaat uit 6 rondes met 10 vragen. En dit jaar hebben we hem in een mooie Powerpoint presentatie gestopt zodat je hem ook makkelijk online organiseert. Dus ook als je kerst spelletjes online organiseert via MS Teams of Zoom, speel je deze Oliebollenquiz door jouw beeld te delen met de rest van de groep. Wie heeft er het afgelopen jaar goed op zitten letten? En wie niet? En de winnaar gaat natuurlijk met een grote zak oliebollen naar huis. Tip: maak een speciale trofee die je uit deelt aan de winnaar. Deze trofee mag het hele jaar bij deze speler blijven staan, totdat jullie volgend jaar een nieuwe Oliebollenquiz spelen. Zo kun jij het hele jaar laten zien dat jij de allerbeste Oliebollenquizzer bent.

Oliebollenquiz-2022-slides

Minute to win it – Kerst editie

Minute to win it is een televisie programma, maar wij hebben hem omgebouwd tot een echt kerst spelletje! In deze editie zitten opdrachten met een feestelijk tintje. In tegenstelling tot de andere spelletjes, zit in deze wat meer pit en competitie. Je deelt de groep op in teams van minimaal 2 personenen het is de bedoeling dat je de opdrachten binnen 1 minuut voltooid. Zet dan ook allemaal een kerstmuts op of trek je lelijkste kerst trui aan en je krijgt hilarische foto’s als aandenken! Minute to win it is snel, actief en erg grappig. En ook voor de kleintjes zeker geschikt! Die vermaken zich erg goed met alle lollige opdrachten, waarbij ze soms ook lekker vies mogen worden.

Een klein, maar fijn kerst spelletje: Raad de kerstfilm

Niet alle kerst spelletjes hoeven groot te zijn of lang te duren. Soms is iets simpels al hartstikke leuk om even tussendoor te doen. En daarom hebben we dit spelletje gemaakt: raad de kerstfilm! Je ziet een lijst van emoticons, en die beelden een bepaalde kerstfilm uit. Kun jij raden welke kerstfilm ze proberen aan te duiden? Print het spelletje op een A4 of een A5 en deel ze uit. Je kunt het doen gewoon voor de fun, of je speelt voor de meeste punten. En je kunt hem nu gratis downloaden, wat super leuk! Klik hier om het spel te downloaden. Op de tweede pagina vind je alle antwoorden. Veel plezier!

Kerst spelletje - Raad de kerstfilm

Een favoriet onder de kerst spelletjes: Bordspellen!

Yes! Hier kun je ons ’s nachts letterlijk voor wakker maken: bord spelletjes. Onze kerst verlanglijstjes staan meestal vol met allerlei bordspellen en de spellenkast puilt inmiddels behoorlijk uit. Onze kerstdagen brengen wij het liefst de hele dag binnen door, met een pan warme chocolademelk op het vuur, heel veel snacks en dan elk uur een nieuw bordspel uit onze spellenkast trekken. Heerlijk! Geen wonder dat wij een spellen website zijn begonnen natuurlijk! We zetten hier onze top 5 favoriete kerst spelletjes op een rijtje:

1. Taveernen van de Oude Stad

Een spel voor 2 tot 4 spelers, waarbij je een eigen kroeg runt. Iedere ronde komen er verschillende gasten langs en probeer je zoveel mogelijk geld en bier(!) te verdienen. Je bent per potje ongeveer 45 – 60 minuten bezig en er zitten verschillende aanpassingen in om het steeds uitdagender te maken. Je moet de eerste keer wel even gaan zitten voor alle spelregels, daar werden wij het eerste spelletje een beetje door overdonderd. Maar als je alles eenmaal door hebt is dit een hele leuke om te doen op een donkere kerstavond!

2. Trails of Tucana

Dit is één van onze favoriete spelletjes voor even tussendoor. Elke speler krijgt een vel voor zich waar hij op mag tekenen. Op het papier staat een eiland en het is de bedoeling dat je dorpjes met elkaar gaat verbinden. Dat doe je door landtegels met elkaar te verbinden (door er een streepje tussen te tekenen). Onderweg kun je ook allerlei schatten verzamelen, waarmee je extra punten verdient. Snel, simpel en altijd weer spannend!

3. Monopoly Deal

Net als Trails of Tucana, is Monopoly Deal een spelletje wat snel en makkelijk weg speelt. Oké, het is niet één van de meest voor de hand liggende kerst spelletjes. En hoewel het vernoemt is naar Monopoly, heeft het niets weg van het bordspel. Het is een kaartspel waarbij je zo snel mogelijk drie volle straatjes voor je wil hebben liggen. Wat Monopoly Deal zo leuk maakt, is dat de kaarten over de tafels vliegen. Je pakt bij anderen af, je mag kaarten ruilen en je kunt anderen dwingen om jou geld te betalen. Iedereen kan op elk moment winnen, en dat maakt dit spel juist zo leuk!

4. Everdell

Everdell is een heerlijk bordspel voor 1 tot 4 spelers. Het spel duurt ongeveer een uur en ziet er prachtig uit. Ondanks dat het op het eerste gezicht lijkt alsof het spel lastig uit te leggen is, zit Everdell vrij eenvoudig in elkaar. Je speelt het spel in vier verschillende rondes en je kunt tijdens je beurt kiezen uit 3 acties. Één van die acties is doorgaan naar de volgende ronde. En dat maakt dit spel zo interessant, want het kan dus voorkomen dat jij eerder naar een volgende ronde gaat dan jouw medespeler. Door de verschillende acties uit te voeren verdien je punten en de speler die na vier rondes de meeste punten heeft is de winnaar!

5. Cahoots

Dit is zo’n spelletje wat tussendoor lekker weg speelt. En het leuke er aan is dat het een coöperatief kaartspelletje is, ook weer eens wat anders! Zeker tijdens de feestdagen is het soms gezelliger om een spelletje mét elkaar te spelen in plaats van tegen elkaar. In het midden van de tafel liggen vier kaarten. Als de vier kaarten in het midden aan de opdracht voldoen is de opdrachtkaart geslaagd en wordt hij afgelegd. Voorbeeld: geen enkele kaart in het midden is groen. Je speelt om beurten en als het lukt om in één potje alle opdrachtenkaarten weg te spelen hebben jullie gewonnen. Je speelt Cahoots met 2 tot 4 spelers en het duurt ongeveer 20 minuten.

kerst-spelletjes-crazy-88

Durf jij Christmas Crazy 88 aan?

Zin in gekke kerst spelletjes? Speel dan Crazy Christmas 88

Sport de calorieën van het kerstdiner er weer af met dit mega leuke kerst spel: Crazy Christmas 88! Wellicht heb je wel eens van het oorspronkelijke spel gehoord: Crazy 88? Deze hebben we in een feestelijk jasje gestoken, zodat je hem ook met kerst kan spelen. Bij Crazy Christmas 88 deel je de groep op in teams, maar je kunt het ook individueel spelen. Elk team krijgt een lijst met daarop 88 verschillende opdrachten. En omdat dit de kerst versie is, staan er natuurlijk alleen maar opdrachten op die iets met kerst, winter of de feestdagen te maken hebben.

De opdrachten

Wat voor opdrachten kun je verwachten? Nou het zijn allemaal opdrachten die je in en rondom je huis kunt uitvoeren. Hoe moeilijker een opdracht is, hoe meer punten je ermee kunt verdienen. Maar we maken het natuurlijk niet té gek, het moet wel gezellig blijven! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Maak een (nieuwe) piek voor de kerstboom en zet hem er bovenop.
  • Zing het liedje “Jingle Bells” achterstevoren.
  • Creëer de meest feestelijk uitziende chocolademelk.
  • Bestel eten met het verzoek of de bezorger een kerstmuts kan dragen.
  • Organiseer een sneeuwballengevecht met ten minste 3 personen.
  • Eet een oliebol met poedersuiker, zonder handen.
  • Verkleed jezelf als The Grinch.
  • Doe alsof je van een berg aan het skiën bent, inclusief geluidseffecten.

Met hoeveel personen speel je Crazy Christmas 88?

Omdat je Crazy Christmas 88 in teams of individueel speel, is het spel geschikt voor zowel grote als kleine groepen. Ook is het kerst spelletje geschikt voor alle leeftijden, kinderen kunnen absoluut meedoen. Dit maakt het spel een leuk activiteit om samen met de hele familie op eerste kerstdag of tijdens de kerstvakantie met het gezin te spelen!

Een moordlustig leuk kerst spelletje: Kerst Levend Cluedo

Hoewel moord niet altijd een feestelijk onderwerp is, is het spelen van een moordspelletje met kerst eigenlijk ontzettend gezellig! We hebben namelijk een Levend Cluedo spel gemaakt, volledig in een kerst jasje, waarbij de Kerstman vermoord is. Ai ai ai…! Die moord mag natuurlijk niet onopgelost blijven en daarom is het aan jullie de taak om er achter te komen wie de moordenaar is. Er zijn vier  verdachten opgepakt: Catootje Glitter, Barry Banket, de Kerstvrouw en Rudolph. Zij zitten klaar voor ondervraging. Door deze vier verdachten te ondervragen probeer je er achter te komen wie van hen de moordenaar is. Vier personen spelen voor één van deze verdachte en als er meer mensen mee spelen, krijgen zij de detective rol.

Dit kerst spelletje is misschien wat minder geschikt voor hele jonge kinderen, omdat dit toch wel een beetje spannend is. En zij het waarschijnlijk niet zo leuk vinden als de Kerstman vermoord zou zijn. Maar met tieners is dit spel prima te spelen!

Opdrachten aangeef spel

Ieder jaar bedenken we nieuwe kerst spelletjes en zo is dit zogenaamde ‘Opdrachten aangeef spel’ ontstaan. Elke speler krijgt een kaartje met een opdracht. Bijvoorbeeld: Zorg dat Jantje jou een wc rol aangeeft. Doet Jantje dit, dan is hij af en krijg jij zijn opdracht. Aan het eind van de avond blijft er één winnaar over, of je kijkt wie er op het einde de meeste kaartjes in zijn bezit heeft. Het wordt nog een hele kunst om je opdracht te volbrengen Dit brengt de avond tot een grappig, achterdochtig en interactief schouwspel. Je houdt elkaar stiekem in de gaten, hoort af en toe iemand juichen en bent op je hoede. Wie is de ander te slim af?

Hoe werkt het Opdrachten aangeef spel?

Je speelt dit spelletje met 4 tot 24 personen. Het is zo dat degene die de kaartjes knipt en de namen opschrijft helaas niet mee kan doen. Of je moet dit even door iemand anders laten doen. Maar geloof ons, ook als je niet zelf mee kunt spelen, is dit spel ontzettend leuk om naar te kijken! Het spel is nu gratis te downloaden, klik hier om de kaartjes te downloaden. En je kunt meteen aan de slag! Zorg er overigens wel voor dat je genoeg tijd neemt voor dit spel, het mag zeker een dag of een hele avond duren en je kunt het bovendien prima combineren met andere kerst spelletjes op deze pagina!

Kerst Spelletje: Opdrachten Spel

Deze kaartjes hoef je alleen nog maar te knippen om vervolgens de namen in te vullen

Kerst spelletje voor de hele familie: de Top 2000 pubquiz

Wij staan altijd te popelen wanneer we weer mogen stemmen en hij staat hier steevast aan, de Top 2000! Het geeft ons dat echte kerst gevoel en we tellen ieder jaar af tot klokslag 12 uur, hard meezingend met Bohemian Rhapsody. (Over oud en nieuw gesproken, daarvoor hebben we ook een hoop leuke spelletjes bedacht!) Maar goed, daarom mocht een Top 2000 pubquiz natuurlijk niet ontbreken uit ons assortiment van kerst spelletjes. En je hoeft echt geen Leo Blokhuis te zijn om mee te kunnen spelen! Al helpt dat natuurlijk wel 😉 Dus waan je voor even in het Top 2000 café en zie wie van jullie de meeste muziekkennis in huis heeft. Of gewoon goed weet te gokken!

Heb jij nog tips voor leuke kerst spelletjes?

Nou, dat waren onze favoriete kerst spelletjes, zit er iets leuks voor jou tussen? Of heb je misschien zelf nog goede ideeën voor spelletjes, die je mist in deze lijst? Laat het ons vooral weten in de comments! Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën en activiteiten die we kunnen organiseren tijdens de feestdagen. Rest ons nog om jou hele fijne feestdagen te wensen, veel plezier met onze spellen en alvast een gelukkig nieuw jaar!

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *