Didgames Logo - heel klein

Onze favoriete kerst spelletjes – Top 10 leukste spelletjes voor de feestdagen!

leuke-kerst-spelletjes

Op zoek naar leuke kerst spelletjes? Onze top 10!

Kerst is natuurlijk de perfecte gelegenheid om gezellig met vrienden en familie lekker spelletjes te spelen. Gezellig binnen, waar de kerstboom in de woonkamer staat, met een lekker warme kop chocolademelk er naast of een winter biertje erbij. Wij houden ervan! Als spelletjes makers, is dit onze favoriete tijd van het jaar. Een tijd waar we zelf spellen bedenken, maar ook allerlei nieuwe kerst spelletjes mogen uit proberen. Ben jij op zoek naar tips voor spellen deze feestdagen? Lees hier onder onze top 10 van favoriete kerst spelletjes en wie weet geven wij je weer extra inspiratie!

Kerst Escapespel

Na het succes van ons eerste escapespel De Virusuitbraak (hoe toepasselijk..), hebben we een Kerst Escapespel gemaakt. De Kerstman zit opgesloten in de Speelgoedfabriek en dat is natuurlijk slecht nieuws! Want zonder de Kerstman kunnen er geen cadeautjes worden rond gebracht. Je hoeft dit escapespel alleen maar te printen en je kunt meteen aan de slag. Door middel van allerlei puzzels probeer je achter de oplossing van dit kerst spelletje te komen. Dat vindt de één wat makkelijker dan de ander, daarom zitten er ook extra hints bij het spel, zodat je nooit vast komt te zitten. Het escapespel is ook heel leuk om met kinderen te spelen (hij is ‘kidsproof’) en er zit geen tijdslimiet aan vast. Ben je het puzzelen even beu? Dan leg je hem gewoon weer weg, om op een later moment weer verder te gaan.

kerst-escapespel-red-de-kerstman

Kerst Muziekbingo

Eén van onze meest verkochte én meest gezellige kerst spelletjes: de kerst muziekbingo! Hoe leuk is het om lekker mee te zingen met allerlei kerstliedjes? En dat kan tijdens deze bingo volop gedaan worden. Elke speler krijgt een bingo kaart met daarop 16 verschillende kerst liedjes. Je speelt de muziek af en als je een liedje hoort die op jouw bingo kaart staat mag je die wegstrepen. Haal van te voren wat extra cadeautjes in huis, die je kunt weggeven als iemand een volle rij of een volle kaart heeft. Dit kerst spelletje is leuk voor het gele gezin, of tijdens een etentje met de muziek op de achtergrond bijvoorbeeld. Zo creëer je weer wat meer om over te praten dan alleen maar school en werk. Overigens hebben we nog meer thema’s, zoals deze Top 2000 muziekbingo. Oja.. en bij een valse bingo wordt er natuurlijk gedanst!

Kerst muziekbingo spel

Een favoriet onder de kerst spelletjes: De AIVD kerst puzzel

De AIVD kerstpuzzel is een begrip, ook bij ons. De puzzel is een jaarlijkse kersttraditie van de AIVD. Oorspronkelijk vooral bedoeld om systematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren, maar de puzzel wordt sinds 2011 ook op de website geplaatst. Sindsdien gaan veel mensen de uitdaging aan om zoveel mogelijk vragen op te lossen.

Wij printen de puzzel ieder jaar uit en die ligt hier de hele kerst vakantie op tafel. Maar we moeten eerlijk bekennen, het is ons nog nooit gelukt om hem helemaal op te lossen. Je hoeft gelukkig geen doorgewinterde wiskundige te zijn om onze puzzel goed te kunnen maken. Hij is niets voor niets ook populair onder basisschoolleerlingen. Competenties die wél van belang zijn: creativiteit, affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

En mocht het je nou lukken om meer dan 100 punten te scoren, dan mag je officieel toetreden tot de Club van 100. Wie weet lukt het ons nog een keer om toe te treden tot deze club, we gaan het dit jaar in ieder geval weer proberen. Ga jij met ons de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen?

Pubquiz: Oliebollenquiz

Wanneer het eind van december in zicht komt vinden we het hartstikke leuk om terug te blikken op het afgelopen jaar. Dat doen wij o.a. in de muziekbingo Jaaroverzicht 2021, maar dat doen we ook ieder jaar in onze eindejaarsquiz. Dat is een pubquiz met alleen maar vragen over het afgelopen jaar. Leuk met collega’s, vrienden of familie om het jaar gezellig mee af te sluiten. De Oliebollenquiz is bestaat uit 6 rondes met 10 vragen. En dit jaar hebben we hem in een mooie PowerPoint presentatie gestopt zodat je hem ook makkelijk online organiseert. Stel je ziet elkaar dit jaar via Zoom of MS Teams, speel je de Oliebollenquiz door jouw beeld te delen met de rest van de groep. Wie heeft er het afgelopen jaar goed op zitten letten? En wie niet? En de winnaar gaat natuurlijk met een grote zak oliebollen naar huis. Tip: maak een speciale trofee die je uit deelt aan de winnaar. Deze trofee mag het hele jaar bij deze speler blijven staan, totdat jullie volgend jaar een nieuwe Oliebollenquiz spelen. Zo kun jij het hele jaar laten zien dat jij de allerbeste Oliebollenquizzer bent.

Oliebollenquiz-eindejaarsquiz-2021

Minute to win it – Kerst editie

Minute to win it is een bekend televisie programma, maar nu hebben we hem omgebouwd tot een echt kerst spelletje! In deze kerst editie zitten opdrachten met een feestelijk tintje. In tegenstelling tot de andere spelletjes, zit in deze wat meer pit en competitie. Je deelt de groep op in teams van minimaal 2 personen per team en het is de bedoeling dat je steeds één van de opdrachten binnen 1 minuut voltooid. Zet dan ook nog allemaal een kerstmuts op, trek je lelijkste kerst trui aan of zet lichtgevende rendier oren op je hoofd en je krijgt foto’s die je nooit meer vergeet! Minute to win it is snel, actief en erg grappig. En ook voor de kleintjes zeker geschikt! Die vermaken zich erg goed met alle lollige opdrachten, waarbij ze soms ook lekker vies mogen worden.

Een klein, maar fijn kerst spelletje: Raad de kerstfilm

Niet alle kerst spelletjes hoeven groot te zijn of lang te duren. Soms is iets simpels al hartstikke leuk om even tussendoor te doen. En daarom hebben we dit spelletje gemaakt: raad de kerstfilm! Je ziet een lijst van emoticons, en die beelden een bepaalde kerstfilm uit. Kun jij raden welke kerstfilm ze proberen aan te duiden? Print het spelletje op een A4 of een A5 en deel ze uit. Je kunt het doen gewoon voor de fun, of je speelt voor de meeste punten. En je kunt hem nu gratis downloaden, wat super leuk! Klik hier om het spel de downloaden. Op de tweede pagina vind je alle antwoorden. Veel plezier!

Kerst spelletje - Raad de kerstfilm

Kerst bord spelletjes

Yes! Hier kun je ons letterlijk ’s nachts voor wakker maken: bord spelletjes. We zetten hier onze top 3 op een rijtje:

  1. Taveernen van de Oude Stad
    Een spel voor 2 tot 4 spelers, waarbij je een eigen kroeg runt. Iedere ronde komen er verschillende gasten langs en probeer je zoveel mogelijk geld en bier(!) te verdienen. Je bent per potje ongeveer 45 minuten bezig en er zitten verschillende aanpassingen in om het steeds uitdagender te maken.
  2. Trails of Tucana
    Dit is één van onze favoriete spelletjes voor even tussendoor. Elke speler krijgt een vel voor zich waar hij op mag tekenen. Op het papier staat een eiland en het is de bedoeling dat je dorpjes met elkaar gaat verbinden. Dat doe je door landtegels met elkaar te verbinden (door er een streepje tussen te tekenen). Onderweg kun je ook allerlei schatten verzamelen, waarmee je extra punten verdient. Snel, simpel en altijd weer spannend!
  3. Monopoly Deal
    Net als Trails of Tucana, is Monopoly Deal een spelletje wat snel en makkelijk weg speelt. Hoewel het vernoemt is naar Monopoly, heeft het niets weg van het bordspel. Het is een kaartspel waarbij je zo snel mogelijk drie volle straatjes voor je wil hebben liggen. Wat Monopoly Deal zo leuk maakt, is dat de kaarten over de tafels vliegen. Je pakt bij anderen af, je mag kaarten ruilen en je kunt anderen dwingen om jou geld te betalen. Iedereen kan op elk moment winnen, en dat maakt dit spel juist zo leuk!

Een moordlustig leuk kerst spelletje: Kerst Levend Cluedo

Hoewel moord niet altijd een feestelijk onderwerp is, is het spelen van een moordspelletje met kerst eigenlijk ontzettend gezellig! We hebben namelijk een Levend Cluedo spel gemaakt, volledig in een kerst jasje, waarbij de Kerstman vermoord is. Ai ai ai…! Die moord mag natuurlijk niet onopgelost blijven en daarom is het aan jullie de taak om er achter te komen wie de moordenaar is. Er zijn vier  verdachten opgepakt: Catootje Glitter, Barry Banket, de Kerstvrouw en Rudolph. Zij zitten klaar voor ondervraging. Door deze vier verdachten te ondervragen probeer je er achter te komen wie van hen de moordenaar is. Vier personen spelen voor één van deze verdachte en als er meer mensen mee spelen, krijgen zij de detective rol.

Dit kerst spelletje is misschien wat minder geschikt voor hele jonge kinderen, omdat dit toch wel een beetje spannend is. En zij het waarschijnlijk niet zo leuk vinden als de Kerstman vermoord zou zijn. Maar met tieners is dit spel prima te spelen!

Kerst spelletje: Opdrachten aangeef spel

Bij het Opdrachten aangeef spel krijgt iedere speler een mini opdracht. Bijvoorbeeld: Zorg dat Jantje jou een (random item) wc rol aangeeft. Doet deze persoon dit, dan is hij af en krijg jij zijn opdracht. Aan het eind van de avond blijft er één winnaar over, of je kijkt wie er op het einde de meeste kaartjes heeft. Van te voren licht je iedereen in en ben je dus redelijk scherp op het aangeven van de spullen. Het wordt dus nog een hele kunst om je opdracht te volbrengen Dit brengt de avond tot een heel grappig, achterdochtig en interactief schouwspel. Je houdt elkaar stiekem in de gaten, hoort af en toe iemand juichen maar je weet niet precies waarom en bent op je hoede. Wie is de ander te slim af? Zorg er overigens wel voor dat je genoeg tijd neemt voor dit spel, het mag zeker een dag of een hele avond duren.

Je speelt dit spelletje met 4 tot 24 personen, er zitten 24 kaartjes in het spel. Als je met minder dan 24 man bent, kun je de kaartjes van te voren uit zoeken. Het is natuurlijk wel zo dat degene die de kaartjes knipt en de namen opschrijft helaas niet mee kan doen. Of je moet dit even door iemand anders laten doen. Maar geloof ons, ook als je niet zelf mee kunt spelen, is dit spel ontzettend leuk om naar te kijken! Het Opdrachten Aangeef Spel is nu gratis te downloaden, klik hier om de kaartjes te downloaden. En je kunt meteen aan de slag!

Kerst Spelletjes Opdrachten Spel

Heb jij nog tips voor leuke kerst spelletjes?

Nou, dat waren onze favoriete kerst spelletjes, zit er iets leuks voor jou tussen? Of heb je misschien zelf nog goede ideeën voor spelletjes, die je mist in deze lijst? Laat het ons vooral weten in de comments! Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën en activiteiten die we kunnen organiseren tijdens de feestdagen.

Rest ons nog om jou hele fijne feestdagen te wensen, veel plezier met onze spelletjes en alvast een gelukkig nieuw jaar!

Anderen bekeken ook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.