De beste tips voor het organiseren van een online teamuitje

online teamuitje organiseren header

De beste tips voor het organiseren van een online teamuitje

Ai ai.. tijdens de persconferentie noemde onze minister president nog specifiek: “geen teamuitjes!”. Dat gooit voor veel bedrijven en verenigingen roet in het eten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel online initiatieven voor het organiseren van een online teamuitje. Je kunt deze dagen namelijk allerlei leuke uitjes boeken, of je kunt er zelf een organiseren. Waar je ook voor kiest, lees hier eerst onze beste tips voor het organiseren van het perfecte online teamuitje! De afgelopen maanden hebben wij namelijk tientallen online uitjes georganiseerd en we mogen ons zelf inmiddels toch experts van de online teambuilding noemen. Al zeggen we het zelf. Let’s gooo!

Welke tooling gebruik je voor je online teamuitje?

Stap één is om te bepalen in welke video-meeting-software je het teamuitje wilt spelen. Bijna alle bedrijven zijn inmiddels goed bekend met online vergaderen en gebruiken daar hun eigen tooling voor. Dat kan bijvoorbeeld Microsoft Teams, Zoom of Cisco WebEx zijn. Het makkelijkste is om de tooling te gebruiken waar iedereen inmiddels bekend mee is geraakt. Je hoeft dan niets extra’s te downloaden of te installeren en alle knopjes zitten op de bekende plaatsen.

Natuurlijk heeft elke software zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt online onderzoeken of een ander programma beter aansluit op de dingen die je nodig hebt voor een online uitje. Zo gebruiken wij graag Zoom omdat je daar tot 42 mensen tegelijk in beeld kunt zien én je makkelijk je computergeluid kunt delen zonder ook je scherm te hoeven delen. Dat is hartstikke fijn als je muziek wilt afspelen tijdens een pubquiz of een online muziekbingo. Dan hoeft niet iedereen steeds naar jouw bureaublad te staren en krijgt iedereen de liedjes in goede kwaliteit te horen. Soms is het nodig om de groep in teams op te delen en zou het fijn zijn om gebruik te maken van zogenaamde ‘breakout’ rooms. Zoom kan dat op dit moment al, maar ook Microsoft Teams is dat nu aan het ontwikkelen en daar voor wordt die optie binnenkort uitgerold.

Microsoft-Teams-vs-Zoom-

Hoe lang laat je het online teamuitje duren?

We merken dat de concentratieboog tijdens een online teamuitje een stuk korter is dan een uitje in real life. Je zit natuurlijk nog steeds gewoon achter je webcam, waarbij het contact met je collega’s beperkt is. Zorg ervoor dat een activiteit eigenlijk nooit langer dan 60 minuten duurt. Reken dan nog vooraf wat tijd voor een speluitleg en achteraf voor een prijsuitreiking en dan zit je prima met je timing. Je kunt na de prijsuitreiking alsnog er voor kiezen om te blijven hangen, voor de mensen die willen. Zo creëer je een soort digitale na-borrel. Maar de mensen die het op dat moment wel prima vinden om weer te gaan geef je de ruimte om uit de online meeting te stappen zonder dat ze zich al te bezwaard voelen.

Maar, wat gaan we precies doen dan?

Jullie hebben vast al één of twee digitale borrels gehad, dus daarvan weet je wat je kunt verwachten. Maar wat ga je nu doen tijdens een online teamuitje? Een fysieke activiteit is niet meer echt mogelijk, maar gelukkig zijn er een heleboel oplossingen om ook online een super leuke tijd te beleven! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de ouderwetse pubquiz. Lekker competitief en welbekend bij iedereen. We leggen hier uit hoe je zelf een pubquiz maakt (ook online!), maar je kunt bij ons ook een pubquiz bestellen als je geen zin hebt om er zelf eentje in elkaar te knutselen.

Maar er is veel meer mogelijk natuurlijk! Zo kun je er een muzikale draai aangeven door een online muziekbingo te spelen. Daarbij krijgt iedere speler een digitale bingokaart met 16 liedjes. Je hoort vervolgens verschillende liedjes voorbij komen. Staat jouw nummer op de kaart? Dan mag je dat nummer van de kaart weg strepen. En heb je een volle rij? BINGO! Daar kun je vervolgens weer allerlei kneuterige bingo prijsjes aanhangen. We bieden de muziekbingo aan in verschillende thema’s en het online uitje is ook met een live muzikant te boeken. Daarnaast zijn ook de fysieke spellen als een Crazy 88 of een escaperoom helemaal omgebouwd tot een online versie. Je speelt in teams tegen elkaar om de meeste opdrachten te voltooien of als eerste uit dat escapespel te ontsnappen. Erg leuk voor teams die op zoek naar iets meer spanning en competitie. Neem maar eens een kijkje op deze pagina voor een overzicht van alle online uitjes.

Tenslotte, het kan zijn dat je met een kleinere groep bent en zelf iets wilt organiseren. Dat kan natuurlijk ook. Bekijk onze (groeps)spellen pagina eens, daar staan namelijk een aantal spellen tussen die je ook online kunt organiseren. Bijvoorbeeld een gezellige muziekbingo, een spannend escapespel of een digitaal Levend Cluedo. En omdat je deze spellen zelf organiseert, is dat prettig voor de portemonnee!

Iets te snacken erbij?

Normaal gesproken ga je tijdens eens teamuitje ook met z’n allen uit eten. Het is super jammer dat dit niet meer kan op het moment. Maar wat je wel kunt doen is iedereen een borrelpakketje opsturen voor jullie online teamuitje! Alle spelers krijgt dan thuis een pakketje opgestuurd met daarin wat lekkers te eten en te drinken. En die maak je natuurlijk pas open als het teamuitje begint. Als je dan ook nog een persoonlijke boodschap in het borrelpakketje mee stuurt, krijgt het uitje echt een speciaal randje. En wat dacht je er trouwens van om een grappige accessoire mee te sturen? Je kunt makkelijk zoiets als een boa, gekke bril of leuke hoed mee sturen die iedereen tijdens het teamuitje op moet zetten. Dat geeft een heel leuk plaatje!

Hoeveel mensen tegelijk in één online teamuitje?

Het is soms lastig om te bepalen met hoeveel mensen je tegelijk zo’n online teamuitje kan organiseren. De één is met 20 man, de ander met 200. Allebei leuk, maar ook allebei heel erg anders. Een online uitje met 20 – 40 man voelt een stuk intiemer en persoonlijker dan met een hele grote groep. Van de andere kant is het ontzettend gaaf als je met iedereen tegelijk in zo’n groepsmeeting zit, waarbij je iedereen ziet meedoen en genieten. Dat geeft weer een enorm groepsgevoel en gevoel van samen-zijn. Bedenk je wat je wilt bereiken met jouw uitje en maak vervolgens een keuze over de groepsgrootte. Wat je trouwens ook nog kan doen is om eerst met de hele groep centraal te beginnen. Je start met een welkomstwoordje en een officiële opening. Daarna stapt iedereen in een ‘eigen’ uitje van ongeveer een uur. Je kunt iedereen dan van te voren zijn favoriete uitje laten kiezen, waardoor je allemaal iets gaat doen waar je naar uit kijkt. Succes gegarandeerd!

Online-teamuitje-tips

Vragen? We denken graag mee!

Tenslotte, het blijft een beetje gek dat we nog steeds zo veel mogelijk thuis moeten werken en dat zoiets als een bedrijfsuitje niet fysiek door kan gaan. Gelukkig kunnen we er ook online een echt feestje van maken. Zo breng je toch nog iedereen even samen en kun je elkaar op die manier weer even op een gezellige en luchtige manier zien.

We organiseren nu al een hele poos online teamuitjes. Mocht je nou ook zo’n uitje willen organiseren en zit je nog met vragen? Of wil je gewoon een keertje vrijblijvend sparren? Neem dan contact met ons op, we denken heel graag me je mee. Je kunt ons bereiken via het contactformulier of via info@didgames.nl Verder wensen we jullie heel veel plezier en succes met het organiseren van jullie online teamuitje!

Muziekbingo-disco-bingo-logo-2

Muziekbingo

Muziekbingo is een gezellig, muzikaal spel en beschikbaar in wel 24 verschillende thema’s!

product-image-Levend cluedo logo

Levend Cluedo

Een moord is gepleegd, en jij bent de aangewezen persoon om als een echte detective het mysterie op te lossen.

Algemene-pubquiz-1-op-televisie

Levend Cluedo

Op zoek naar een leuke pubquiz die je zelf organiseert? Van algemene quiz tot filmquiz, bekijk hier ons aanbod!

Krankzinnige-Crazy-88-logo

Crazy 88

Hebben jullie een beetje lef en is er ook geen gebrek aan creativiteit in jullie groep? Dan is dit hét teamuitje voor jullie!

Geschreven door

Laurance Didden - Didgames

Laurance

Laurance is de oprichtster van Didgames en het creatief brein achter onze spellen. Ze heeft een liefde voor spelletjes, in zowel het spelen als het ontwikkelen ervan. In haar blogs deelt Laurance graag haar uitgebreide kennis met mede spelletjes liefhebbers!

Volg Laurance op social media voor meer inspirerende spelideeën en praktische tips:

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Online kerstborrel: organiseer jouw kerstborrel dit jaar digitaal! - Didgames - […] ← Vorige Volgende → […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *