Op zoek naar activiteiten voor ouderen? Onze top 15 allerbeste tips!

blog-activiteiten-voor-ouderen

Op zoek naar activiteiten voor ouderen? Onze top 15 allerbeste tips!

Ouderen hebben vaak behoefte aan activiteiten om zich bezig te houden en om in contact te blijven met andere mensen. Het is belangrijk om hen afleiding te bieden en om hun leven afwisselend en uitdagend te houden. Activiteiten zijn belangrijk voor ouderen om hen fysiek en mentaal actief te houden, om eenzaamheid en depressie te voorkomen, en om cognitieve vaardigheden te behouden.

In deze blog post bespreken we waarom activiteiten belangrijk zijn voor ouderen, geven we voorbeelden van leuke activiteiten voor ouderen en geven we tips voor het organiseren van activiteiten voor ouderen.

Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor ouderen?

Veel mensen zijn op zoek naar leuke activiteiten voor ouderen. We krijgen de vraag ook steeds meer in onze mailbox, wat is een goede activiteit voor ouderen? Daarom hebben we besloten om een blog te schrijven met daarin onze tips, voorbeelden en enkele spellen van onze website die zeer geschikt zijn als activiteit voor ouderen. We hebben de activiteiten onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo hebben we activiteiten voor ouderen binnen een kleiner budget, creatieve activiteiten en gezellige activiteiten om buiten te ondernemen. Zo is er voor ieder wat wils. Dus, ben jij op zoek naar een leuke activiteit voor ouderen? Lees dan snel verder!

Waarom zijn activiteiten voor ouderen zo belangrijk?

Activiteiten zijn belangrijk voor ouderen om verschillende redenen. Ten eerste helpen ze om mentale en fysieke veroudering te vertragen. Door regelmatig te blijven bewegen en mentaal uitdagingen aan te gaan, blijft het brein actief en in goede conditie. Dit kan helpen om het risico op ziektes zoals dementie te verminderen. Bij dementie nemen cognitieve vaardigheden af. Activiteiten voor ouderen helpen bij het behouden van cognitieve vaardigheden en het vertragen van cognitieve achteruitgang. Door hun geest uit te dagen met nieuwe leer- en denkvaardigheden, kunnen ouderen hun geheugen en probleem oplossende vaardigheden blijven verbeteren.

Daarnaast kunnen activiteiten een effectieve manier zijn om eenzaamheid en depressie te voorkomen of te verminderen, iets wat veel helaas nog (te veel!) voorkomt bij ouderen. Door deel te nemen aan activiteiten, kunnen ouderen nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe sociale contacten opdoen, wat hun kwaliteit van leven kan verbeteren.

activiteiten-voor-ouderen-belangrijk

Het is belangrijk voor ouderen om actief te blijven

Wat zijn dan leuke activiteiten voor ouderen?

De Nostalgiequiz

Laten we beginnen met een activiteit die voor iedere oudere een echt feest der herkenning is, de Nostalgiequiz. Dit is een pubquiz die iedereen terug neemt in de tijd. In deze quiz komen allerlei onderwerpen, sporters, muziek, logo’s en foto’s van vroeger naar voren. De quiz bestaat uit 6 verschillende ronde, waaronder een muziekronde met allerlei gezellige liedjes. Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor ouderen, dan is deze Nostalgiequiz een hartstikke leuk idee!

De quiz is makkelijk te organiseren, de vragen staan in een Powerpoint presentatie. En het enige wat je hoeft te doen is het aanzetten van deze presentatie. De spelers kunnen in teams mee doen met de quiz of ze spelen individueel mee. En voor de winnaar(s) wordt natuurlijk een prijs ingekocht!

Karaoke

Karaoke is een super leuke activiteit voor iedereen die van zingen en muziek houdt. Waarschijnlijk weet je wel hoe het werkt, er worden liedjes afgespeeld zonder zang en het is de bedoeling dat je zelf mee zingt met de liedjes. Er zijn karaoke bars waar je een ruimte kunt huren, maar waarschijnlijk is het leuker om een karaoke set aan te schaffen of te huren. Zo kun je namelijk thuis, op de vereniging of op het bejaardentehuis zelf een karaoke middag organiseren. Ook ligt de drempel om mee te spelen een stuk lager op deze manier. Kijk eens bijvoorbeeld eens bij Karafun voor verschillende sets. De senioren kunnen zelf hun liedjes uitzoeken en zo kun je er één groot feest van maken.

activiteiten-voor-ouderen-karaoke

Ook als je niet goed kunt zingen is karaoke één van de leukere activiteiten voor ouderen!

Bingoavond

Wanneer je aan bingo denkt, denk je uiteraard al snel dat dit een echte activiteit voor ouderen is. En om eerlijk te zijn… dat is het ook! Het is juist een zeer geschikte activiteit voor ouderen! Je kunt het namelijk simpel en snel organiseren, je maakt er snel een gezellige middag van en het is makkelijk om mee te spelen. Ook is het altijd leuk om mee te doen, want je maakt altijd kans op mooie prijsjes. Sla van te voren wat prijzen in, maak een gave prijzentafel en zorg ervoor dat er iemand is die de presentatie van de bingo op zich neemt. Plezier gegarandeerd!

50’s en 60’s Muziekbingo

Mocht je de ‘gewone’ bingo nou te standaard vinden, of misschien hebben jullie het al te vaak georganiseerd? Denk er dan eens over na om een muziekbingo te organiseren! Dit is namelijk absoluut één van de leukere activiteiten voor ouderen.

Bij muziekbingo krijgt iedere speler een bingo kaart met daarop 16 verschillende liedjes. Er worden vervolgens verschillende nummers afgespeeld en als een liedje op jouw bingo kaart staat mag je hem wegstrepen. Als activiteit voor ouderen kun je bijvoorbeeld kiezen voor deze 50’s en 60’s muziekbingo.

Hoe werkt zo’n muziekbingo?

In deze bingo zitten allemaal liedjes uit de jaren 50 en 60, deze zijn dus super herkenbaar voor de ouderen. Je zult zien dat ze al gauw mee bewegen en mee zingen met alle nummers. Zingen is erg leuk om te doen en daarnaast ook nog eens goed voor het geheugen. Je hoeft trouwens helemaal niet goed te zingen, dat doet er bij de muziekbingo helemaal niet toe. Gewoon lekker mee spelen en liedjes van jouw bingo kaart wegstrepen!

De muziekbingo hebben we in twee verschillende varianten. Één met Engelse en Nederlandse liedjes en één met alleen maar Nederlandstalige liedjes. Soms vinden ouderen de Engelse liedjes namelijk wat lastig te herkennen, in dat geval kun je beter voor de bingo met alleen maar Nederlandse liedjes kiezen.

activiteiten-voor-ouderen-muziekbingo

Bij een muziekbingo kun je helemaal los gaan qua aankleding

Activiteiten voor ouderen binnen een klein budget

Soms is er even niet veel budget om handen, geen probleem! Ook binnen een klein budget zijn er genoeg activiteiten voor ouderen te organiseren. Sommige spellen zijn zelfs helemaal kosteloos. En met wat creativiteit kun je zelf ook makkelijk een activiteit in elkaar zetten!

Het Ballonnenspel

Als je online zoekt naar activiteiten voor ouderen binnen een klein budget, kom je al gauw het ballonnenspel tegen. De kans is daarom groot dat je deze al kent, maar we willen het spel toch nog even noemen. Het is namelijk hartstikke leuk om te doen en heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt zijn wat ballonnen en een kring met stoelen.

De spelers gaan allemaal op een stoel in de kring zitten. Je begint het spel met 1 ballon, deze wordt door de spelers naar elkaar over geslagen. Mochten de mensen het makkelijker vinden om te staan mag dat natuurlijk ook, soms ben je dan net wat vlugger. Wanneer een ballon jouw kant op komt, sla je die naar een andere speler. Gaat dit overslaan goed? Dan kun je een ballon toevoegen en ga je door met 2 ballonnen.

Je kunt er op deze manier echt een uitdaging van maken, probeer zo ver mogelijk te komen. Of maak van te voren teams en geef een punt wanneer je eenmaal de ballon overslaat. Welk team komt het verst en krijgt de meeste punten? Tenslotte zou je ook nog met twee kleuren kunnen werken, team A slaat alleen tegen de rode ballonnen en team B alleen tegen de groene. Zo kun je steeds een andere draai aan dit spel geven.

Pubquiz voor ouderen

We noemden eerder in deze blog al de Nostalgiequiz. Sowieso is deze activiteit ook erg betaalbaar, die zou in dit rijtje zeker niet misstaan. Heb je deze quiz al gespeeld of sluit hij toch niet helemaal aan op de doelgroep? Dan zijn er ook allerlei andere quizzen die je kunt organiseren. Zo zijn er pubquizzen waarbij de algemene kennis wordt getest, maar is er bijvoorbeeld ook een Filmquiz. Of wat dacht je van een Familiequiz? Iets wat heel leuk is om te organiseren wanneer de (klein)kinderen op bezoek zijn.

Gepersonaliseerde quiz

Tenslotte is er ook de mogelijkheid om een gepersonaliseerde pubquiz te laten maken. Hierbij kun je zelf aangeven waar je de quiz over wilt laten gaan. Dit kan dus ook over de bewoners van het verpleeghuis zijn bijvoorbeeld! Maak een ronde waarbij foto’s van de kleinkinderen voorbij komen bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een fotoronde met daarin foto’s van vroeger, van toen de bewoners in hun twintiger jaren waren? Hartstikke leuk om de bewoners op deze manier in het zonnetje te zetten. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos, dus vraag ons vooral naar alle opties.

activiteiten-voor-ouderen-pubquiz

Je zult zien dat de groep hartstikke fanatiek wordt bij een leuke pubquiz!

Muziekbingo voor ouderen

De muziekbingo is hier boven al eens als activiteit genoemd. Dat was een 50’s en 60’s muziekbingo. Maar we hebben ook een muziekbingo speciaal voor ouderen! Deze bingo is gemaakt voor de doelgroep 70+, met alleen maar nummers uit de jaren 40, 50, 60 en 70. Speciaal voor de in leeftijd gevorderden onder ons. Maak van de standaard bingo avond een swingend muziekfestijn! De dames en heren die mee spelen herkennen de nummers geheid.

Daarnaast maak je van te voren natuurlijk een mooie prijzentafel en is het leuk om een aantal accessoires te regelen voor de senioren. Denk daarbij aan hoedjes, slingers, glitterbrillen of kleurrijke boa’s. Bij de eerste liedjes moeten de ouderen waarschijnlijk nog even wennen, maar je zult zien dat ze snel genoeg inhaken en gezellig mee deinen én zingen met al deze herkenbare liedjes.

Actieve en buiten activiteiten voor ouderen

Koersbal

Wanneer je op zoek bent naar actieve activiteiten voor ouderen, kom je deze vaak tegen in het lijstje: koersbal. Koersbal is één van de meest populaire sporten onder de ouderen in Nederland. Het is een balsport en je speelt het vooral binnen. Omdat je bij koersbal geen zware inspanning hoeft te leveren, kan de sport tot op hoge leeftijd worden gespeeld. Je speelt koersbal in teams van twee personen per team. Je kunt gebruik maken van een  speciale mat van 8 x 2 meter, maar je kunt natuurlijk ook lijnen tekenen of een lint gebruiken.

Hoe werkt Koersbal?

Koersbal lijkt een beetje op jeu de boules, maar dan met grotere ballen. Plus, de ballen hebben een afwijking wanneer je ze rolt. Aan het einde rollen ze namelijk nog een beetje naar links of naar rechts. Deze afwijking maakt koersbal een uitdagend spel en het is de eerste keer dat je het speelt dan ook even wennen. Gelukkig krijgen de meeste mensen het snel onder de knie! Hoe de puntentelling precies werkt, lees je in dit artikel van de website Langer thuis in huis. Daar zit namelijk nog een hele regelgeving achter!

Hoe dan ook, koersbal is één van de leukste activiteiten voor ouderen die lekker actief en toch binnen is. Er zijn bovendien een aantal verenigingen waar je je bij kunt aansluiten en er worden zelfs toernooien georganiseerd!

Foto opdrachten spel

Het is altijd lekker om buiten te wandelen, heerlijk door het bos bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk ook één van de activiteiten voor ouderen die regelmatig wordt georganiseerd. Maar hoe zorg je er nou voor dat de volgende wandeling nét een andere insteek krijgt? Door middel van een foto opdrachten spel! Daarbij krijgen alle wandelaars van te voren een lijst mee. Onderweg, tijdens de wandeling, maken zij foto’s van de dingen die op hun lijstje staan. Aan het eind van de wandeling kun je kijken wie de meeste foto’s heeft gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld punten geven voor elke leuke foto. Of je speelt het gewoon voor de lol natuurlijk!

Download het spel gratis

We hebben twee versies gemaakt van het foto opdrachten spel. Één voor als je een boswandeling maakt en één wanneer de wandeling door een stedelijk gebied loopt. En beide spellen zijn nu gratis te downloaden! Klik hier onder op het plaatje van het fotospel dat je wilt downloaden.

Foto opdrachten spel In de stad   Foto opdrachten spel Natuur

Voor de feestdagen: kerstactiviteiten ouderen

Klassieke kerst muziekbingo

Rondom de feestdagen is er extra veel vraag naar kerstactiviteiten voor ouderen. Ook daar hebben we aan gedacht! Zo hebben we een Klassieke Kerst muziekbingo gemaakt, met daarin vrijwel alleen maar Nederlandstalige kerstliefjes. En natuurlijk staan er enkele bekende kerstnummers in van Mariah Carey en Wham. Toch vinden ouderen het vaak lastig om de meeste Engelstalige liedjes te herkennen. Maar je zult zien dat ze graag uit volle borst mee zingen met Stille Nacht, Oh Denneboom en De herdertjes lagen bij Nachte!

Kerstquiz

Vinden jullie het leuk eens een quiz te organiseren als activiteit voor ouderen? En doen jullie dit rondom de feestdagen? Bekijk dan deze kerstquiz eens! Dit is één van de leukste kerstactiviteiten voor ouderen namelijk. De Kerstquiz is een pubquiz die uit 6 verschillende rondes bestaat. Alle vragen hebben iets te maken met kerst, de winter of de decembermaand. De oudere generatie zal zeker goed zijn in deze quiz, ze hebben immers al heel vaak kerst gevierd 😉 De quiz speel je in teams of individueel.

kerstactiviteiten-ouderen

We hebben verschillende kerstactiviteiten voor ouderen op onze website staan!

Gratis download: de winter quiz

Tenslotte hebben we ook nog een gratis download klaar liggen, de winter quiz. Mocht je nou nog twijfelen of zo’n pubquiz een geschikte activiteit voor ouderen is, probeer je eerst deze gratis winter quiz uit. Zo kun je aftasten of de groep het leuk vindt en hoe zo’n pubquiz er precies uit ziet. De winter quiz is leuk voor de feestdagen en je kunt hem gratis downloaden door op deze link te klikken. Je hoeft alleen maar jouw e-mailadres achter te laten en vervolgens kun je de quiz meteen downloaden. Veel quizplezier!

Muziekbingo-disco-bingo-logo-2

Muziekbingo

Muziekbingo is een gezellig, muzikaal spel en beschikbaar in wel 24 verschillende thema’s!

product-image-Levend cluedo logo

Levend Cluedo

Een moord is gepleegd, en jij bent de aangewezen persoon om als een echte detective het mysterie op te lossen.

Algemene-pubquiz-1-op-televisie

Levend Cluedo

Op zoek naar een leuke pubquiz die je zelf organiseert? Van algemene quiz tot filmquiz, bekijk hier ons aanbod!

Krankzinnige-Crazy-88-logo

Crazy 88

Hebben jullie een beetje lef en is er ook geen gebrek aan creativiteit in jullie groep? Dan is dit hét teamuitje voor jullie!

Geschreven door

Laurance Didden - Didgames

Laurance

Laurance is de oprichtster van Didgames en het creatief brein achter onze spellen. Ze heeft een liefde voor spelletjes, in zowel het spelen als het ontwikkelen ervan. In haar blogs deelt Laurance graag haar uitgebreide kennis met mede spelletjes liefhebbers!

Volg Laurance op social media voor meer inspirerende spelideeën en praktische tips:

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *